perjantai 2. elokuuta 2019

Kuivuutta ja kukkaniittyä

Elokuu. Omassa mielessäni virallisesti loppukesän kuukausi. Kesä on taas hujahtanut ohi hurjaa vauhtia ja ensi viikolla palataan jo normaaliin arkeen koulun myötä. Oma lomani odottaa vielä tuloaan joskus siellä syksymmällä. Syksyinen loma-aika ei haittaa, kun tietää että silloin saa pakata vaellusreppuunsa eväät, kiikarit ja kameran, vetää vaelluskengät jalkaan ja lähteä retkeilemään jollekkin luontopolulle. Ehkäpä kiikarien taa eksyy joku uusi lintututtavuus ja matkanvarrelta kotiintuomisiksi suppilovahveroita tai kanttarelleja. 

Sitä ennen on kuitenkin vielä monenmoista puuhaa niin töissä kun omassa pihassakin. Valtikkanauhus puhkesi kukkaan heinäkuun lopulla ja se on aina ensimmäinen, josta mulle tulee loppukesän tuntua. Onneksi on vielä myöhäisempi kallionauhus, joka kukkii puutarhassa viimeisenä, joten kesä ei ole vielä menetetty. 


Toisaalta, heinäkuun sademäärät olivat niin onnettomat, että tien toisella puolella näyttää jo varsin syksyiseltä koivunlehtien kellastuessa kuivuuden vuoksi. Laiskalle kastelijalle tämä(kin) kesä on ollut tuskastuttavan kuiva ja tämän vuoden perennakylvöt ovat joutuneet heti ottamaan mittaa selviytymiskyvyistään auringon paahtaessa. Mutta voiton puolella ollaan. Suurin osa on edelleen hengissä. 

Vettä saisi sataa, tuumii tienvarren koivu
Pensasmustikkasadosta on ihmeen kaupalla tulossa hyvä. Sinne ei kastelija ole ehtinyt ollenkaan. Ensimmäiset peukalonpään kokoiset mustikat on jo kerätty ja aamupuuron seassa tuoreet mustikat maistuu hyviltä. Tulevina vuosina näiden kastelu tulee helpottumaan, kun vieressä on Gardenan vesipistorasia toiminnassa. Ei tarvitse enää sen kilometrin mittaisen letkun kanssa taistella.


Kesäkukka istutukset ovat ihan hyvässä kasvussa lukuunottamatta pensaskrasseja, jotka ovat tänä vuonna maistuneet joillekkin toukille. Kaukaa ne näyttää ihan hyviltä peikonkakkaroiden kanssa pannuhuoneen ikkunalla, mutta lähempi tarkastelu paljastaa seassa syötyjä lehtiä. Sen sijaan itsekasvatetut petuniat kukkivat kuin viimeistä kesäpäivää ja kuistillakin vihertää mukavasti, vaikka kelloköynnöksessä ei vielä kukintaa näy. Saa nähdä, onko lannoittaja ollut taas liian laiska sen suhteen. Muratin laitoin muovipussissa vanhan metallisen marjanpoimija sisälle. Ei sen poimurin kanssa viitsi marjametsään lähteä, kun nuo nykyaikaiset on niin paljon kevyempiä.
Kuistilla kukkii Pelargoni 'Fire Work'
Pensaskrassi on jonkun herkkua
Valkoinen petunia, lumihiutale ja maasta poimittu maahumala
Lumihiutale onnistui hyvin siemenestä kasvattaen

Tontin laidalle suunnittelemani kukkaniitty on toteuttanut suunnitelmaani ihan itsekseen. Jostakin sinne on päivänkakkaroita päässyt leviämään ja ne ovat vallanneet alaa mukavasti. Kylvin sinne keväällä niittysiemenseosta, joten muitakin värejä toivottavasti on odotettavissa. Toisaalta, tätä valkoista kukkamerta katsoessa tekisi mieli kylvää sekaan punaisia unikoita...
Näihin kuviin ja tunnelmiin!
Hyvää alkanutta elokuuta ja viikonloppua!

10 kommenttia:

 1. Juu, elokuussa ja syksyn alkupuolella ollaan. Ei haittaa minua yhtään. Ollut tosi kuivaa ja olen turvautunut kasteluletkuun pari kertaa. Minulla valtikkanauhukset kukkivat tänä vuonna tosi huonosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minuakaan lähestyvä syksy haittaa. Siinä on oma raikas tuulahduksensa kesän kuumuuden jälkeen. :)

   Poista
 2. Kovin on syksyinen fiilis pihalla, kun on niin viileää ja pilvistä. Kuivuutta piisaa edelleen kiusaksi asti. Puutarhatöissä kastelu on eniten aikaa vievää, mutta toisaalta nurtsia ei paljon tarvi leikata.

  Kukkakedot on trendi, jota toteutetaan mm. julkisissa istutuksissa ahkerasti. Se on hyvä juttu, sillä tarjoaa luonnon monimuotoisuudelle runsautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kastelussa kyllä vierähtää tovi jos toinenkin. Nurmikko on puiden alta ja seinän vieriltä kuivunut, kun sitä ei olla kasteltu, vain tänä kesänä kylvettyä nurmikkoa. Onneksi sadetin ulettuu osalle istutuksista.

   Kukkakedot on kyllä nostaneet mainettaan ja hyvä myös minun mielestä. :)

   Poista
 3. Mie ajattelen elokuuta lämpimänä ja ylesilimeeltään oranssina. Nyt kyllä on vähän syksysemmät tunnelmat. Kasteltu on tiälläkin kasveja. Noin kuivaneita puita ei oo näkyvissä ja pihasta koivuja talavella kuajetaan. Vettäävät vein muilta kasveilta tehokkaasti ja nurmikko on kuivanu monien metrien alalta.

  Kukkakedot on kauniit, kuhan ei kaikki turaheinät sitä valtoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oranssi ja kypsyvän viljan vaalea ruskeus tulee myös minulle elokuusta mieleen. Koivu on kyllä tehokas veden viejä, vaikka nyt on nurmikko kellastunut myös pihlajien juurelta.

   Poista
 4. Nauhukset on ihania! Tuo ensimmäisen kuvan istutus näyttää kokonaisuutena muutenkin upealta. Uusille perennan taimille on kyllä haastava kesä. Ne mitkä lähti hyvään kasvuun heti alkukesästä, näyttävät hyviltä, mutta muutama joidein istutus ulos meni myöhemmäksi on hätää kärsimässä kastelusta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon perennapenkin nostin ylös joitakin vuosia sitten, kun juolavehnä oli sen valloittanut. Hyvin on sen jälkeen perennat siinä kukoistaneet :)

   Poista
 5. Kesäkukat ovat parhaimmillaan, tuo marjanpoimuri seinällä on hauska!

  VastaaPoista