keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Esikasvatus Minigrip pusseissa vermikuliitilla.

Uusi puutarhuri tuttavuus ihan tästä läheltä laittoi viestiä, että huolisinko ylimääräisiä minitaimia perennoista. No eihän siitä voinut kieltäytyä, varsinkin kun joukossa oli vielä hyviä perhoskasveja. Lähdin taimivauvoja noutamaan mukanani muutamia kesäkukantaimia vaihtariksi. Enpä tiennyt lähtiessäni, että esikasvatussysteemini kokee samalla mullistuksen. :D

Taimivauvat oli nimittäin idätetty Minigrip pusseissa vermikuliitissa ja tilkassa vettä. Minulle tämä oli ihan uusi tapa esikasvattaa, mutta kun kotona alkasin minitaimia koulia pussista purkkeihin, tiesin heti, että tätä on kokeiltava itsekkin.


Kaikessa lyhykäisyydessään tämä idätysvaiheessa tilaa säästävä homma toimii näin: Minigrip pussiin muutama lusikallinen vermikuliittia, tilkka vettä, niin, että vermikuliitti on kosteaa, mutta ei tulvi ja ripotellaan siemenet perään. Kääntelin vähän pussia jotta siemenet sekoittuvat tasaisesti vermikuliittiin. Kun siemenet ovat itäneet, pussin suuta raotetaan, jotta ne saavat ilmaa.
Mulla on pussitettuna mm. Rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea) ja päivänkakkara (Leucanthemum vulgare). En malta odottaa, että kasvua näkyy!!! On kuulemma todella hyvä idätystapa, suositteli puutarhuriystävä.
Mukulapaloyrtin (Phlomis tuberosa) minitaimia pussissa.

Tällainen kakku sieltä pussista lautaselle tipahti. Kuvassa on Maariankellon (Campanula medium) taimia. Nämä oli melko haasteellisia koulia omiin potteihin, sen verran pieniä ja hentoisia olivat. Mutta niinhän pienet taimet aina ovat. Tästä puisella grillitikulla ongittuna juuret ainakin tuli ehjänä mukana.

Campanula medium

Mukulapaloyrtti oli helpompi koulittava, kun oli huomattavasti kookkaamaat taimet. Niitä oli oikeastaan tosi mukava napsia kasasta purkkeihin. Jokseenkin helpompaa kuin mullasta.

Phlomis tuberosa

Onko tämä sinulle tuttu tapa vai ihan uusi juttu?

Samalla kun hain minitaimet, tiesin myös, että kohta on esikasvatushuoneessa sellainenkin ruuhka, että ei ole koskaan ennen ollut. Minitaimia oli nimittäin useampi kymmenen pussissa. Mukulapaloyrtti (Phlomis tuberosa), maariankello (Campanula medium), punakärsämö (Achillea millefolium 'Colorado') ja pari liuskasalkoruusun (Alcea ficifolia) tainta. Tässä puraisi samalla sellainenkin perennoiden siemenkasvatus kärpänen, että ensi keväänä niitä tulee taastusti lisää. Puutarhamopo keulii, vaikka pitäydyin lupauksessa olla ostamatta siemeniä heräteostona. Enkä ole ostanutkaan, tämähän on aivan eri asia!! :D


Omat kylvökset kasvaa ja voi hyvin. Kelloköynnökset on vahvassa kasvussa, kuten aina ensimmäisenä. Lumihiutale on itänyt hyvin ja samoin toinen uusi kokeiluni tyräkki 'Gliz'. 

Pikku lumihiutaleita
Toivottavasti kevät tästä pian koittaa, jotta saan levittää tämän laajentuvan kokelmani pian kasvihuoneeseen. :)

Mukavaa keskiviikkoa!!

21 kommenttia:

 1. Sullahan kävi hyvä tuuri, taimet lisääntyy melekee ittestänsä. Jahas, pitääkö teherä vertaalevaa tutkimusta. Just laitoon nelijähän kippohon multaa siämeniä varte. Jos laittaas pualet siämenistä pussihoitohon. Pitäähän sitä testata. Mihinkä pussin paat, laattialämmitykselle vai klasille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on nyt ollu ihan huoneenlämmös lähellä ikkunaa. Ja kylmäkäsittelyä vaativat ikkunanväliin tai jääkaappiin. Päivänkakkarat iti yhdessä hujauksessa. Ja nyt näyttää, että Digitalis-pussissakin on elämää.

   Poista
 2. En ole ennen kokeillut tällaista ,mutta olen kyllä laittanut aivan hienoa kosteata hiekkaa ja siemenet minigrip pusseihin ja jääkaappiin kylmäkäsittelyyn .Nyt kylmäkäsittelin suoraan siemenet kylvömultaan kannellisiin rasioihin ja jääkaappiin. Otin ne mökinjääkaapista pois reiluviikko sitten .Yhdestoista neljä on nyt itänyt .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekka on varmasti myös hyvä tuossa kylmäkäsittelyssä. Mulla on aiemmin kylvetyt karhunlaukat perinteisesti kylvömullassa jääkaapissa. Pitäisi varmaan tehdä vertailevaa tutkimusta ja laittaa osa vermikuliittiin, näkisi onko eroa itävyydessä.

   Poista
 3. Ihan uusi tapa minulle. Säästää kyllä tilaa aika paljon. Eipä tuota lasketa, jos olet luvannut olla tekemättä heräteostoksia siemenhyllyltä. Hyvä porsaanreikä! Pitää pistää mieleen, jos vaikka tulee joskus tarvetta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästää kyllä alkuun tilaa, mutta nyt on ahdasta, kun niitä on koulinu purkkeihin :D
   Kyllä niitä porsaanreikiä aina löytyy ;)

   Poista
 4. Samaa tyyliä olen nähnyt käytettävän kylmäkäsittelyn aikana siemenillä, mutta en ole ajatellutkaan että myös idättämisen voisi hoitaa näin. Pitääkin kokeilla jossain välissä. Kouliminen tosiaan saattaa olla työläämpää/hankalampaa kuin mullassa kasvavien taimien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itivät kyllä todella helposti ja ainakin päivänkakkarat oli helppo napsia kasasta purkkeihin grillaustikun avulla. Yksikään taimi ei katkennut, kun vermikuliittiin ei takerru juuretkaan niin kiinni. :)

   Poista
 5. Ovat nuo itäneet tosi pieniä ja hentoja, en taida hirvitä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli itseasiassa helpompi koulia kuin mullasta. Vermikuliitti on sen verran irtonaista ja pikkutaimi tarttui helposti puiseen grillitikkuun :)

   Poista
 6. En ole varsinaisesti idättänyt -ainoastaan vahingossa kylmäkäsiteltyäni siemeniä minigripeissä. Vois kokeilla tuota joskus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä lyhyellä kokemuksella ainakin itse tykkään tästä tyylistä idättää. Kannattaa kokeilla :)

   Poista
 7. Kiva uusi tapa idättää! En ole itse kokeillut mutta pitää joskus testata. Sinulla on isot hienot
  kelloköynnökset jo, minun on just itänyt !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan! :) Kelloköynnökset hujahtaa nopeasti pituutta kun ovat ensin itäneet :)

   Poista
 8. Ei oo käyny mielessäkään tuommonen siemenien idätys. Pitäs ihan kokkeilla. Aina uusia asioita oppii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kyllä yllättävän hyvä keino idättää. Se tässä puutarhuroinnissa onkin niin kivaa, kun uutta oppii aina, vaikka kokemusta olisi jo paljonkin :)

   Poista
 9. Onpa näppärä idätystapa! Pitäisikin joskus kokeilla. Kiitos vinkistä! Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 10. Onpa erikoinen idätystapa, mutta säästää ainakin tilaa ja kylvömultaa. Alkuvaiheessa tietysti, lopuksi kuitenkin joka paikka on täynnä pikkutaimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt kun koulii niin pikkutaimia tulee yllättävänkin paljon :)

   Poista
 11. Ihana idea. Kiitos vinkistä. Kävisköhän tuo myös kylmäkäsittelyyn?

  VastaaPoista