maanantai 4. maaliskuuta 2019

Auringon herättämät

Jos keväisen auringonpaisteen herättämät kasvit kasvaisivat ääneen, talvetushuoneessa olisi nyt aikamoinen meteli. Sen verran suurella innolla siellä nyt kasvatellaan kevään vihreitä versoja. 

Rungolliseksi muotoilemani verenpisara (Fuchsia 'Display') näyttää itsessään melko rujolta, mutta uskaltauduin leikkaamaan siitä pari pitkää versoa pistokkaiksi. Pistokkaat kasvattivat juuret todella nopeaan tahtiin vesilasissa ja nyt molemmat ovat jo omissa ruukuissaan juuret mullassa.


Rujoudesta huolimatta tämä rakkaudella pistokkaasta kasvatettu verenpisarani on lähtenyt hienosti uuteen kasvuun ja uskon, että kesällä se taas on kaunis pikku puu. Ja hurjan paljon isompi kuin viime vuonna. Olen leikannut sitä melko raakalla kädellä kesän aikana, saadakseni sen puumaiseksi ja se on kestänyt leikkaukset todella hyvin. Aika-ajoin sitä on vaivanneet kirvat ja viime syksynä suihkuttelin sen luonnonmukaisella kirvojen torjunta-aineella ennen talvetukseen vientiä. Nyt ne kirvat ovat murattien kimpussa ja ovat saaneet samaisen käsittelyn. Viime kesänä ottamani pistokas kuoli talven aikana, pääsi luultavasti kuivumaan liikaa, liian pitkäksi aikaa. Nyt uusi yritys, uusien pistokkaiden kanssa.
Tästä linkistä löytyy viime kesän kuvia tästä verenpisarasta.


Toinen talvehtiva kasvi, jonka ensimmäistä kesää omasssa puutarhassa odotan ja seuraan suurella mielenkiinnolla on hapsijukka (Yucca filamentosa). Tämän näin niin monessa puutarhassa ja hautausmaalla kukassa Bosniassa, että sen hankintaa en epäillyt hetkeäkään löydettyäni sen Vakka-taimelta, Mustilan taimipäivillä. 


Jukka on pysynyt koko talven vihreänä ja kesäksi istutan sen joko suureen ruukkuun tai suoraan kukkapenkkiin. Suotuisilla paikoilla se saattaa talvehtia ulkonakin, kunhan suojaa juuriston talveksi, mutta en ottanut riskiä ensimmäisenä talvena ainakaan. Katsotaan mihin päädyn ensi syksynä, kun kasvi on saanut kehittää juuristoa koko kesän. Jos jollakulla on kokemusta kyseisestä kasvista ja sen talvehtimisesta, kuulisin mielelläni miten on pärjännyt! :)

Pelargonit ovat varmoja talvehtijoita tässä puolivaloisassa +12 asteen huoneessa. Enkelipelargoni 'Eva' kasvattelee jo runsaasti uutta vihreää versoa ja 'Firework' pukkaa uusia nuppuja, vaikka kukki vuodenvaihteessakin. Tuntuu olevan aika innokas kukkimaan. :)Menetyksiäkin on tullut, todennäköisesti juuri sen pitkäksi venähtäneen kasteluvälin vuoksi. Pari murattia kuivettui, tosin kirvat auttoivat asiaa. Myös keijunmekko näyttää siltä, että se ei herää uuteen kasvuun. Katsotaan nyt vielä jonkin aikaa, onneksi siemensato oli taas runsas ja uudet keijut ovat jo mullasta päänsä nostaneet :)Mukavaa ensimmäistä kevätkuukautta!
Joko teillä on kevään puutarhamessusuunnitelmia vireillä?
Itse aion johonkin niistä reissata ja olisihan se hienoa 
tavata myös muita bloggaajia :)

15 kommenttia:

 1. Hienosti on tuo verenpisarasi jo kasvussa. Hauskan mallinen kiekura siitä on tulossa. Omani näyttävät kuivilta risuilta, mutta versot ovat kuitenkin vihreät kuoren alta. Kovasti olen odottanut, että alkaisivat pikku hiljaa pullistelemaan silmujaan. Olisi mukava päästä puutarhamessuille kiertelemään, mutta ei taida vielä tänä vuonna onnistua. Vähän turhan pitkä matka meiltä mihinkään kunnon messuille. Joku voisi puuhata puutarhamessut vähän lähemmäs, edes 200km:n säteelle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aikamoinen kiekura siitä on tulossa :D Kestää hyvin kaikenlaisia kokeilu leikkauksia, onneksi :D
   Meiltäkin messumatkaa kertyy kilometri jos toinenkin, kun ne ovat selkeästi painottuneet tuonne etelämpään. Toivoisin minäkin, että lähemmäksi niitä messuja saataisiin, kun kuitenkin kaikenlaiset pytingit ja kässämessut pyörii toimivasti tuossa naapuripitäjässä :)

   Poista
 2. Pelargonisi näyttävät hyvältä ja veripisara on hienon kokoinen, toivottavasti lähtee siitä hyvin kasvuun. Minun pelakuut ovat ihan kuivahtaneen oloisia, mutta täytyy pikkuhiljaa alkaa siirtämään niitä valoon ja tarkastella sitten tilannetta uudelleen.
  Ajattelin tänä keväänä lähteä Lahden messuille, en ole niihin aiemmin osallistunutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo talvetuspaikka tuntuu olevan juuri sopiva valolta ja lämpötilaltaan, siitä syystä eivät rupsahda ihan kokonaan. Ellei kastelu unohdu. Toivottavasti pelakuusi lähtevät hyvin kasvuun!
   Lahden messut on myös itsellä harkintalistalla. Katsotaan nyt mihin saan aikaa järjestymään. :)

   Poista
 3. Ihanaa, kun pienet pistokkaat saavat kehitettyä juurensa ja pääsevät uuteen kasvuun. Pelargonioista olen jo ottanut muutaman pistokkaan, vaikka niitä on ennestäänkin aika monta hengissä:) Kyllä ainakin yhdet messut täytyy käydä katsomassa, ehkäpä kahdetkin:)Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistokkaissa on jotain niin uuden kevään tuntua, että niitä tulee otettua vesilasiin, vaikka ei uusia kasveja tarvisikaan :)
   Minäkin keikun kaksien messujen välillä, josko aika riittäisi kumpaakin...? :) Mukavaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 4. Verenpisarapistokkaat näyttävät virkeiltä ja ovat lähteneet varmasti tekemään juuria. Kaikki talven yli viemäsi kasvit ovat hyvä esimerkki siitä, että talvetusyritykset kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä kokeilu kannattaa! Keijunmekonkin olen saanut talvehtimaan, mutta vaikka ei nyt heräisikään saa ainakin uudet siemenet kuolleesta kasvista. Niillä on ollut todella hyvä itävyys eikä tarvitse edes kylmäkäsittelyä :)

   Poista
 5. Hyvässä kasvussa näyttävät olevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä ne sieltä ovat taas hyvin heräilleet kasvuun suurin osa :)

   Poista
 6. Sullonki hyvä talavetuspaikka. En ny yhtäkkiää, uskaltaasisi jukkaa jättää talaveksi pihalle. Tuntuu aika hurijalta, näillä leveyksillä.
  Kattoo ny, josko sitä pääkaupungis kävis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo talvetuspaikka on kyllä osoittautunut hyväksi :) Vakka-taimella meinasivat, että saattais jopa mennä talven ulkona suojaisassa paikassa talvisuojauksen kera. Mutta kyllä se aika hurjalta tuntuu, joten voi olla, että jos tästä jukasta oikein komea kasvi kesän aikana kehkeytyy, niin siirrän sen sisälle talvehtimaan.
   Samaa olen kans harkinnut messupaikkojen suhteen, siellä kun on vielä käymättä :)

   Poista
 7. Hyvältä verenpisara näyttää, hauskan kiemuran tehny. En kyllä jukkoo heittäs missään vaiheessa pihalle talaveks. Jossain messuilla on aikomus käyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä aika kiemura on tullut :) Niin, tuntuuhan se hurjalta ajatukselta talvettaa jukka ulkona, mutta kovin antoivat siihen suosituksia Vakka-taimella. Että suotuisilla paikoilla talvisuojauksen kera kestäsi. Mutta voi olla, että en raaski jättää ulos...

   Poista
 8. Verenpisaran pistokkaat näyttävät hyvinvoivilta ja pelargonisi ovat hyvin talvehtineet nyt jo nuppuja! Hyvää keväänjatkoa t. puutarhurintytär

  VastaaPoista