keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Ympäri mennään ja salaojaan tullaan

Meidän pääsisäisloma ei tänä vuonna ollut varsinaisesti lomailua. Se kului samoissa hommissa kun leipätyössäkin, mutta niinkuin aiemmin postailin, mullistuksen kohde on oma piha. Urakkaan sisältyy talon salaojitukset, sadevesiviemäröinnit, terassin kiveys ja kirsikkana kakussa pihan kastelujärjestelmän asennus. Asennamme kastelupistorasioita pihaan niin, että enää ei tarvitse raahata mukana kymmenien metrien pituista kasteluletkua tai raahata kastelukannuja pihan perimmäisiin nurkkiin, kun letkukasa ei enää riitä. Myös grillin viereen tulee vesipiste käsien pesua varten ja paljuun kulkee maan alla vesijohdot, josta saa suoraan lämmintä vettä paljuun. Aiemmin paljun lämmittäminen on vienyt ihan tolkuttoman paljon aikaa, kun jääkylmää vettä lähtee kamiinalla lämmittämään. 
Kukkakippis pihan uudistukselle! Isäntä poimi mulle kaivinkoneen kauhalla kukkia! :D

Tämä postaus sisältää työvaihe kuvia mihin asti loman aikana päästiin. Sen verran iso urakka, että loma ei riittänyt ja tästä eteenpäin jatketaan viikonloppuisin pala kerrallaan.
Ei tarvinnu pelätä kasvillisuuden puolesta, vaikka ahdasta välillä olikin. :D
Ensimmäisenä talon seinustalta lähti kasvillisuus ja mullat pois.  Multa pitää kivijalan kosteana ja ajan myötä kivijalka hapertuu. Voimakasjuuriset kasvit kasvattaa juuret salaojiin, kivijalan rakoihin ja talon alle. Meidän talon ympäriltä puuttui niin salaojat kuin routaeristeetkin. Oli siis jo aikakin tälle operaatiolle.

Lähtötilanne eteläseinustalla.

Salaojaa
Routaeristeet ja kivijalka kosteuseristetty.

Salaojat piiloon.
Terassin edessä menee putkia poikineen, kun on sadevesiputket, kastelujärjestelmän tyhjäysputket ja alla vielä salaojat.

Talon luoteispuolella kasvoi kaksi tuijaa ihan seinän vieressä. Kaadoin tuijat ja tuijien takainen seinä paljastui koko komeudessaan. Juuri sellaisena mitä osasi odottaa. Seinän ja tuijien väli on pysynyt jatkuvasti kosteana ja siitä syystä seinä vihertää alaosasta. Väliin on myös kerääntynyt ajan myötä moskaa, joka on maatunut mullaksi ja se ulottui liki seinälaudoitusta saaden sen hapertumaan. Talo on tarkoitus maalata myöhemmin ja samalla tämä laudoitus menee uusiksi. 
Tuijat kasvoi kiinni seinässä.
Kohta kaatuu.

Tuijat ja seinä ei sovi yhteen. Seinälaudoitus menee uusiksi.
Hyvin mahtuu norsu posliinikauppaan!

Samalla seinustalla kallio tuli nopeasti vastaan ja salaojien tarve tuli selvääkin selvemmäksi, kun maasta alkoi heti puskea vettä. Ei mennyt kauaa ensimmäisen salaojasalon asentamisesta, kun tarkistuskaivoon alkoi lorista vettä. Ja mihin tämä kaikki maanalainen vesi on aiemmin valunut... Talon alle?! Huih! Isäntä sahasi timanttisahalla kallioon uoman jota pitkin vesi kulkeutuu salaojaan. Tälle nurkalle päästiin loman aikana, etuseinä on vielä avaamatta. 
Salaojien tarve on ilmeinen, kun maasta nousee vettä juuri kaivettuun monttuun.

Terassin puolelle aloitettiin jo kiveyksen pohjia niin pitkälle kuin eristelevyt riitti. Pääsiäisen aikaan, kun rakennusliikkeet on kiinni, niin lisääkään ei saanut. :) Kiveyksen pohjien alle laitettiin suojaputket vesijohtojen asennusta varten valmiiksi. 

Meillä oli koko perhe pihaa tekemässä. Tyttären kuljetuspalvelu HP-kuljetus (HP = Hyvin pyörii) oli aina valmiina noutamaan tilausta. :D

Vielä on paljon työtunteja tiedossa, että urakka saadaan valmiiksi, mutta sittenpä ei tarvitse pitkiin aikoihin pihaa aukoa. Tässä on samalla kurkistus mun työmaailmaan. Tätä on tullut tehtyä jo useampana kesänä, usean talon pihassa ja isäntä tehnyt näitä liki puolet elämästään. Paras osuus alkaa, kun saa aloittaa näkyviin jäävän osuuden, laatoituksen ja muut vihertyöt. Kun tämä kaikki tähän asti tehty jää maan alle piiloon :D

Hyvää keväistä viikkoa!
:)


16 kommenttia:

 1. Tärkeää hommaa. Varmasti motivoi kun saa näkyvää aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä ne salaojat on tärkeitä. Vaikka se ei päälle päin näy, mutta kaivaessa niiden puutteen on huomannut veden määrässä.

   Poista
 2. Samasta on ollut puhetta, mutta kovin kuivalla mäessä/kalliolla salaojat eivät ole kiireisimmästä päästä. Routaeristeet ja vedeneristys tekisi kuitenkin hyvää. Ahkeraa touhua teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin talo on kaalion päällä, mutta kallion koloista puskee vettä kaivettaessa montun täyteen. On niin rapautunutta kallio maan alla, että sinne pakkautuu vettä. Kyllä ne maanalaiset rakenteet on vaan tärkeitä, vaikka pinnalle eivät näy :)

   Poista
 3. Teillon laitettu tuulemahan. Tuloo kerralla palio valamista. Innostavaa päästä käsiksi istutus- ja muihi pintahommihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se nyt vihdoin etenee ison harppauksen eteenpäin. Mä ootan jo ens vuoden kevättä, ku tietää, että silloon saa keskittyä vaan kevään peruspuutarhatöihin, eikä tarvii tätä enää tehdä :D

   Poista
 4. Hyvin noukittu kukkasipulit talteen :D Osaava kaivurikuski kyllä hoitaa hommansa niin, ettei olemassa oleville istutuksille käy kuinkaan. Jotenkin pelottavan näköistä, että vettä alkaa kertyä saman tien heti seinän viereen. Jatkossa onneksi ei tarvitse miettiä, mihin vedet menevät. Kiinnostavaa nähdä, miten hommat tuosta eteenpäin lähtevät kehittymään. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei se kaivinkoneen käyttö niin helppoa oo, miltä se vierestä katsoessa näyttää. Vaikka nyt itse sanonkin, niin kyllä nuo tuhannet tunnit koneessa näkyy isännän työjäljessä. :) Nyt kun tuvan etupuolikin on aukaistu, niin on todella huojentavaa, että kaikki se vesimäärä mikä nousi lopulta liki kivijalkaa vastakaivettuun kuoppaan, menee nyt salaojia pitkin pois talon viereltä.

   Poista
 5. Projekti alkaa olla jo paremmalla puolella. Kasvukausi on sen verran alussa, että hyvin ehdit saada istutuksetkin kasvuun. Ihana kukkapuska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa tässä edetään. Kallio tuli niin pintaan talon etupuolella, että meni koko päivä sahatessa ja poratessa siihen roiloja salaojia varten. Mutta eiköhän se nyt ole voiton puolella. Työ vaan haittaa harrastustoimintaa, kun vaan viikonloput ehtii tehdä.

   Poista
 6. On teillä siellä iso projekti männeillään. Lopputulos palkitsee! Tärkiitä jotta ves ei piäse rakenteisiin. Mukava seurata tätä hommoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on kyllä iso projekti ja niin tarpeellinen. Onneksi silmissä näkee jo lopputuloksen, niin näitä multa ja sorakasoja jaksaa kattella :)

   Poista
 7. Tuohan on sitten kätevää, että saa lämmintä vettä suoraan paljuun. Teilläpä on urakka. Meillä menossa sadevesiputkistojen kuvaus putkistokameralla, sillä veikkaamme että putkistossa on joku vika. Toivottavasti ei ole mikään iso vika.

  VastaaPoista
 8. Siinä on urakka, ja kyllähän siihen aikaa saa varata. Täysin ymmärrän ettei pystynyt kaikkea tehdä loman aikana. Sisareni myös käy läpi samaa projektia, heillä myös ollaan juuri tekemässä salaojia Espoossa. Hienoa että saa tehtyä, vaan taitaa hänen miehensä olla asiasta enemmän mielissään.
  https://www.maansiirtoespoo.fi/index.php/kalusto-ja-palvelut

  VastaaPoista
 9. Meillä alkaa salaojien tekeminen lähiaikoina. Hieman jännittää repiä piha auki, kun tietää ettei se ole mikään pieni urakka. Kuitenkin hyvä toki, että ne saa tehtyä, ei tule sitten myöhemmin ongelmia. Itse odotan, että saa sen hoidettua ja saisi pihan taas kauniiksi.
  http://www.spaaki.fi/salaojat

  VastaaPoista
 10. Kiitos perusteellisesta kuvauksesta. Kyllä salaojitus on tärkeää saada kuntoon, vaikka joutuisi rakkaita puitakin kaatamaan sen tieltä. Meillä on vanha salaojitus aika kunnossa, mutta olemme saneerauksen yhteydessä päättäneet kaivaa myös sadevesisäiliön pihaan. Saadaan kasteluvedet jatkossa sieltä, ja ehkä vessojen huuhteluvedetkin.
  https://www.hpkaivin.fi/salaojitus-ja-sadevesijaerjestelmat

  VastaaPoista