perjantai 19. huhtikuuta 2019

Lintuja ja pönttöjä

Lintubongausta on ollut nyt kevään kuluessa helppo harrastaa keittiön ikkunalla, kun lajikirjo on kasvanut ja takatalvi toi monta uutta tirppaa ruokintapaikalle ruokailemaan. Siinä on tunnistettu peipposet, viherpeipot, vihervarpuset, punarinta, mustarastaat, urpiaiset, punatulkut ja ihan uutena tuttavuutena rautiainen. Myös ne koko talven kaipaamani Hömötiaiset saapuivat ruokailemaan maaliskuussa. Ei niin monta, kun viime talvena, mutta muutama kuitenkin.
Ai minuako kaipasit?! Hömppis bongailee lintulaudan antimia.
Sinitiainen ja viherpeippo
Mustarastas
Punatulkkurouva


Askartelin muutaman linnunpöntön ja viikolla vietiin niitä tyttären kanssa puihin. Katot on irroitettavat, että pääsen talvella ne tyhjäämään. Yhden täytyin sammaleella, kutterilla ja turpeella, jos vaikka Hömötiainen sen pesäkseen huolisi. Ne kun tykkäävät kaivaa pesäkolon itse.


Mielenkiintoista seurata muuttaako näihin ketään asumaan. Lintubongaus on muutenkin alkanut kiinostaa enemmän ja otin osaa BirdLifen 100 lintulajia vuodessa-bongaukseen. En ota mitään paineita saada se pakosta täyteen, mutta se motivoi mukavasti tunnistamaan lintuja. Aloitin huhtikuun alussa ja nyt on 30 lintulajia varmuudella bongattu. Bongaukseen voi osallistua milloin vain vuoden aikana Birdlifen sivustolla.


Tämän lintulaudalle tähytelevän Hömötiaisen myötä
Aurinkoista pääsiäistä!!


18 kommenttia:

 1. symppis hömötiainen:) Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. Kuljeskelin täällä pitkin blogi polkuja ja sinulle tulin kylään, varmaankin ensimmäisen kerran.
  Luin mielenkiinnolla postaustasi, koska olen hiljalleen alkanut kiinnostua linnuista aina vaan enemmän, mutten kuitenkaan vielä niin paljon että niitä kuvaisin, mutta aika näyttää. Ajattelin kuitenkin alkaa seurata blogiasi ja liityin oikein lukijaksikin.
  Tuleppas sinäkin käymään kylässä aurinkokujalla.
  Rauhallista ja iloista pääsiäistä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit!! Tulen kyllä vastavierailulle :) Muakin lintubongaus on alkanu kiinnostaa vasta nyt lähivuosina enenevissä määrin. Vaikeita kuvattavia ovat, kun eivät malta olla paikallaan. Ja varmaan pitäisi erilainen putki hommata kameraan, niin saisi lähikuvia kauempaa.

   Poista
 3. Lintubongaus keittiönikkunasta on tuttua puuhaa minullekin. Nyt linnut näyttävät ruokailevan jo luonnossa, kun niitä ei enää kovin paljon talvipaikoilla näy. Hömötiainen on söpö. Eikös sekin kuulu uhanalaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se hömötiaisten määrä on vähentyny kuulemma. Tässä meidän lähellä on kaadettu metsää, niin olisiko siinä syy miksi meidän lintulaudalta vähenivät tänä talvena niin rajusti...?

   Poista
 4. Symppis hömötintti. Minulle tuli tänään 30 lintua täyteen, kun kuulin räkättirastaan tuttua räksätystä metsästä. Kevät on jännittävää aikaa, kun joka päivä tulee uusia muuttolintuja. Meidän piti tehdä puukiipijälle pari pönttöä, mutta se tyssäsi siihen, ettei varastossa ollut käsittelemätöntä lautaa. Naapurilla on tiaisille ja kirjosiepoille useampi pönttö. Lintuonnea haasteeseen ja mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukiipijä olisi kiva bongata. En ole koskaan nähnyt. Jospa itsekkin tekisi sellaiselle pöntön. Lintuonnea myös sinulle bongailuun!

   Poista
 5. Teirän lintukattaus oli varsin kattava. Mukavaa pääsiäästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yllättävän paljon tuli lajeja takatalven myötä.

   Poista
 6. Mukava on seurata lintuja Paljon on jo iäntä ilimassa.
  Mukavoo pääsiäistä!

  VastaaPoista
 7. Kiva, että laitoit linnuille uusia koteja! Hömötiaista en muista koskaan nähneeni. Muut kuvan linnut on tänä keväänä nähnytkin. Tosin näkemäni punatulkku oli kome punamahainen koiras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hömötiaiset on täällä ollut yleisimpiä lintuja ruokinnalla talitinttien ja keltasirkkujen ohella. Nuoden muiden joukossa oli taas mulle monta uutta. Tosin en ole aiempina vuosina niin bongaillutkaan... Meilläkin on punatulkuista myös koiras lintulaudalla, en vain saanut onnistunutta kuvaa siitä.

   Poista
 8. Ihanat linnut ja kuvat. Pöntöille löytyy varmasti asukkaat. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 9. Me olemme tehneet mökille 12 uutta linnunpönttöä kaksi vuotta sitten ja kaikkiin tuli heti asukkaat. Kyllä ne sinunkin pönttösi löytävät ja toivottavasti myös hömppis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyville paikoille sijoitetut pöntöt saa heti asukkaat :) Mukavan määrän pönttöjä ootte nikkaroinu! Mullakkin on tarkoitus tehdä lisää, kunhan ehtii. :)

   Poista