keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Piha mullistus

Ulkona tuoksuu multa, kevätaurinko helottaa ja puutarhatyöt on saanu aloittaa. Meillä ne alkoi sitten oikein pohjia myöten. Vihdoin ja viimein, ties kuinka monen vuoden odottelun jälkeen voin sanoa, että suutarin lapsi saa kengät! Ja vielä molempiin jalkoihin! :D Talon ympärille uusitaan salaojat ja laitetaan kivijalan eristykset kuntoon. Siinä samalla tulee tehtyä terassin eteen kiveyksen pohjat ja istutusalueet. Aloitettiin viime viikonloppuna, kun isäntä haki pikkukoneen työmaalta kotiin. Ja jatketaan kunhan pääsiäisloma perjantaina alkaa. JIPPII!!! Vihdoin saa yhden ison projektin alta pois ja pääsee toteuttamaan niitä suunnitelmia, jotka on alkaneet sanoilla; 'Sitten kun on salaojat uusittu, niin teen....' :D Voi tätä onnen päivää, jota on varmaan 7 vuotta odotettu! :D


Piha on nyt mullin mallin ja jaloissa kulkeutuu multaa sisälle asti. Onneksi en saanut päähäni ruveta haravoimaan nurmikkoa aiemmin! Olisi mennyt turha työ ihan hukkaan :) Oman projektini perhospuutarhan suhteen pääsin aloittamaan jo kevättalvella, kun raivasin yhden ryteikön tontin reunalta, suuren lietesäiliön ympäriltä. Sinne oli kasvanut vieri viereen koivuja, mäntyjä, pajua... Kaadoin puita ja niiden tilalle istutan mm. syreeniä. Se peittää mukavasti taakseen tuon ruman lietesäiliön ja luo kivan taustan pienelle rinteelle, johon istutan perhoskasveja. 
Ensi talven takkapuut tuli tehtyä samalla.
Kahvitauolla työn lomassa tietenkin pihalla, ihan kuin retkellä :)


Kurjenkellomätäs on kasvanut heinien seassa jo monta vuotta. Siitä olen jakotaimiakin ottanut muualle ja silti on sitkeästi tässä paikallaan kasvanut rikkaruohojen ympäröimänä. Se täytyy säästää, kaunis valkoinen kellokukka.

 
Kaadettujen koivujen kannot ovat tarjonneet mahlabaarin heränneille perhosille. Ainakin nokkosperhosia ja neitoperhosia on ollut ahkerasti kannoilla mahlalla herkuttelemassa. Perhoset ovat muuten aika hyviä naamioitumaan siivet supussa.

Etsi kuvasta perhonen.
Nokkosperhonenhan se sieltä siipensä aukaisi.
Kevät näyttää etenevän nyt hyvää vauhtia muutenkin ja puutarhakierroksella löytää aina jotakin uutta puskemassa maasta kohti valoa. Tarhakylmänkukan karvaiset alut paistattelevat kevätauringossa. Näitä täytyy ehdottomasti saada lisää!


Harmaamalvikin siemenpankit ovat täynnä siemeniä. Keräsin muutaman taskuun kylvöjä varten. Nämä kasvaa Katajamäen autiotuvan pihassa. 


 Yllätin itseni, kun en muistanut, että olin tyhjännyt yhden sipulipussin puolikkaan kukkapenkkiin. Aloin ihmettelemään, että mitenkäs tässä näin paljon krookuksia kasvaa, kun ei aiemmin ole ollut kuin muutama. Kunnes sitten muistini syövereistä kaivelin muistikuvan viime syksyn sipulien istutuksesta. Ai joo, tähän ne taisin loput kipata :D Kiva ylläri! 

Mukavia keväisiä puutarhahetkiä!
:)

16 kommenttia:

 1. No on teillä urakkaa - lopputulos onkin sitten hatunnoston arvoinen! Varhain kun aloittaa, niin syksystä onkin jo ihan eri näköistä.

  Hauska kuulla, että muillakin nollaantuu talven aikana viimeisten sipulien istutusten paikat :D Keväällä onnistuu aina itsensä yllättämään, mikä on ihan hauskinta keväässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tämä suuri ponnistus on! Ei mikään kevyt kesä, tehdä omaa pihaa näin laajasti työn ohessa. Mutta joo, syksyllä toivottavasti on erinäköistä :D

   Poista
 2. Vautsi! Teillähän tapahtuu suuria. On tuas aikamoone urakka, mutta sitte saakki toteuttaa rauhas monta suunnitelmaa. Ihana krookusylläri. Tsemppiä mullistuksen toteuttamisehen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tsemppausta tässä todennäköisesti tullaan tarvitsemaan kesän edetessä ja kun töiden ohessa tekee. :D Mutta onpa sitten vuoden päästä yksi iso urakka vähemmän.

   Poista
 3. Hyvä aika tehdä isot työt pois jaloista ja sitten pääseekin innolla toteuttamaan suunnitelmia. Pian ihan toisen näköistä.
  Hyvää pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä oli suunnitelmissa aloittaa jo syksyllä, mutta niin vain työt vei mennessään. Kylläpä tämä tästä tulee muuttumaan :) Hyvää pääsisäistä myös sinulle!

   Poista
 4. Tunne on varmasti huikean onnellinen, kun kone alkaa myllätä maata ja tietää, että nyt alkaa tapahtua! Vaikka paikat pihalla on mullin mallin, ollaan jo hyvällä matkalla parempaan ja odotettuun muutokseen. Ihanat krookukset, tuollaiset yllätykset ovat kivoja! Hyvää pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on! Ei häiritse edes ne multakokkareet, jota päivittäin joutuu eteisestä siivoamaan, kun lapset ravaa pihalla :D Hyvää pääsisäistä myös sinulle!

   Poista
 5. Tuollaisia ylläreitä on kiva löytää ja miten nättejäkin nuo krookukset ovat :) Sinullahan on oikein onnenpäivät, kun saa salaojarempan jälkeen tehdä vapaasti istutuksia, patioita, polkuja tai mitä vain ihan minne tahansa. Nyt ei tarvitse päästä salaojia penkomaan toivottavasti vuosikymmeniin. Hyvä paikka perhospuutarhalle. Syreenit tuovat tuulensuojaa ja rinteestä kaikki kasvit perhosineen näkyvät hyvin joka puolelle. Aurinkoista pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on tätä odotettukin :) Tuo pieni rinne on on ollut pitkään mietinnässä, että mitä sen kanssa tekisi. Onneksi en ole aiemmin tehnyt mitään, sillä perhospuutarha-ajatus on hautunut tässä talven aikana ja paikaksi rinne on oivallinen. Aurinkoista pääsiäisviikkoa myös sinulle!

   Poista
 6. Meillä oli vähän samanlainen tunnelma mökillä viime vuonna ja siitä pari vuotta takaperin . Mutta jälkeä syntyy siinä välissä oli pari isoa puusavottaa pihapiiristä kaatui useampi kymmenen puuta molemmilla kerroilla .Mutta tiedän tunteesi, syksyyn mennessä tilanne on aivan toinen. Tarhakylmänkukkaa lisäsin siemenistä nyt on kuusitoista tainta .Lisää sinäkin niin saat heti monta uutta puskaa .Hyvää pääsiäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä nämä ovat aina isoja mullistuksia, kun jotain suurempaa alkaa pihassa toteuttaa. Varmasti laitankin kylmänkukkaa siemenistä lisää, ehkä syyskylvönä, kun nyt on esikasvatus huone ääriään myöten täynnä. Onneksi kohta saa siirtää niitä kasvihuoneeseen :)

   Poista
 7. ohoh, iso urakka meneillään! Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei aivan pääsiäisen vapaat riittäny, muutama viikonloppu vielä menee :)

   Poista
 8. Vau. Nyt on mukavaa, paljon tapahtuu hetkessä kun kone myllää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Moni ongelmakohta hoituu nyt kerralla. :)

   Poista