maanantai 4. marraskuuta 2019

Luonnonkaunis harmaus

Pakkasaamu ja huurteeseen peittynyt puutarha saivat flunssatoipilaan kömpimään ylös vällyjen alta hetkeksi raittiiseen ilmaan. Jos nyt olisi ollut terveenä, olisin suunnanut pitemmällekkin kameroineni luonnon kaunista harmautta huurrekerroksella kuorrutettuna ihastelemaan, mutta tänä aamuna sai nyt pienempi kierros riittää.

Marraskuinen taideteos vanhan paljun kannella

Vuosia sitten loka- marraskuun vaihde ei ollut ollenkaan suosikkivuodenaikaani. Näin sen vain harmaaana, tylsänä ja koleana. Ajan myötä olen käynyt läpi jonkinlaisen mielen muutoksen tätä vuodenaikaa kohtaan ja nykyään näen kauneutta sen harmaudessa, kuihtuvissa kasveissa ja lepotilaan siirtyneessä luonnossa. Samalla se tuo myös itselle hektisen kesän jälkeen kaivattua lepoaikaa. Pimenevät illat antaa luvan tunnelmoida kynntilän valossa tai takkatulen ääressä, kirpeiden ilmojen tuoma kylmyys haihtuu saunan lauteilla ihanaan lämpöön ja lintulaudan sekailainen seurakunta jaksaa nostaa hymyn huulille kerta toisensa jälkeen.

Marraskuun väripillkkuja

Puutarhan kasvit jätän aina talventörröttäjiksi ihan vain jo siitäkin syystä, että ne näyttää kauniilta talviasuissaan. Ne saa aina mielikuvituksen liikkeelle ja lapsen kanssa niistä syntyy monia tarinoita. Tosin eniten siemenestä leviävät napsin pois, jotta eivät valtaa alaa ihan holtittomasti. Punahatut ovat tehneet jo siementaimia, mutta ne tuppaavat muutenkin ajan oloon taantumaan, joten siementaimista ei ole toistaiseksi ollut haittaa.

Vanhat punahatut baskerit päässä
Kallionauhusten hattumuotia.
Perhoangervo talvileningissään
Ei kaikki ole ihan harmaata, kun perhoangervon helmoja katsoo.

Minikokoinen mukuraharmaaleppä siirtyi kesällä valeistutuksesta omaan paikkaan. Se kasvaa ihan tuskastuttavan hitaasti ja välillä mietin hommaisinko vähän isomman taimen sille kaveriksi. Tämä taitaa olla tulevien sukupolvien iloksi, sen verran etanavauhtia edetään.
Pihlajanlehdet haravoin jo aiemmin kukkapenkkien katteeksi. Ne hajoavat suhteellisen hyvin talven aikana ja keväällä yleensä levitän vain kompostimultaa päälle.
Mukuraharmaaleppä maastoutuu pihlajanlehtikatteen väreihin
Jouluruusun vihreyttä
Yksi suosikkikohtani puutarhassa, vuodenajasta ja keskeneräisyydestä riippumatta.
Keltaiset kuunliljat ja tumma keijuangervo 'Black pearl'


Hyvää Marraskuuta!
:)16 kommenttia:

 1. Tervetuloa meidän marraskuusta tykkääjien harvalukuiseen joukkoon! Kuten huomaat, ihania kuvia saa myös marraskuun puutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos kiitos! :) Pysyy mieli virkeämpänä, kun oppii näkemään kauneutta myös tähän aikaan vuodesta :)

   Poista
 2. Toipumisia sinne flunssapotilaalle! Hienot kuvat olet ottanut. Marraskuu on minulle se kalenterin surkein kuukausi, mutta joka kerta se on onnistuttu hitaasti kahlaamaan läpi.

  Ihmettelin tuota sun harmaaleppää, kun sen kasvuvauhti on yleensä ihan ällistyttävä. Oma mukuraversioni on muutamassa vuodessa kasvanut jo pikkupuun mittoihin. Toivottavasti siirto uuteen paikkaan piristää sen lajityypilliseksi tilanvaltaajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eiköhän tämä flunssa ala olla voitonpuolelle. Minä taas ihmettelen sinun mukuraharmaalepän kasvutahtia! Miten se on niin nopea, kun kaikki tieotolähteet antaa ymmärtää, että tuo mukuraversio on nimenomaan hidas? Sen hitaudesta oli puhetta myös kouluaikana puutarhaopettajani kanssa. Sulkaharmaaleppä sen sijaan on meillä kasvanut pituutta reippaammin.

   Poista
 3. Minulla ei onneksi flunssa ole iskenyt vaikka kurkku on ollut vähän kipeä muutamana päivänä. Ihania huurre kuvia. Toipumista sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hienoa, että et ole saanut flunssaa! Ikävä tauti, varsinkin pitkittyneenä. Onneksi jo pikku hiljaa alkaa hellittää täälläkin :)

   Poista
 4. Kauniit kuvat marraskuisesta puutarhasta! Marraskuu ei normaalisti ole suosikkikuukauteni, mutta tämä alkukuu on lumen ja pikkupakkasen ansiosta nyt niin kaunis, ettei ole mitään valittamista. Aurinkokin paistaa tänään nätisti. Pitää pian lähteä lasten kanssa happihyppelylle ja ehkä ulkoiluttamaan kameraakin, jos vaikka saisi otettua kivoja lumikuvia.

  Toivottavasti ei ole sinulla samaa flunssaa, mitä täällä on nyt liikkeellä. Ensimmäinen kierros kesti pari viikkoa ja olo oli suurimman osan ajasta kuin jyrän alle jääneellä. Reilu viikko oltiin terveenä ja sitten päästiin toiselle kierrokselle, joka onneksi vaikuttaa olevan vähän kesympää sorttia. Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo pakkasen tuoma huurre antaa ihan oman säväyksensä tähän harmauteen. Ilman sitä olisi ankeamman näköistä.
   Olisikin selvinnyt parin viikon flunssalla, täällä mennään jo neljättä viikkoa! Tietysti vaikuttaa sekin, että olin kipeänä jo kiireisimpinä työviikkoina ja siinä ei paljoa ehtinyt lepäillä. Mutta kyllä se nyt jo alkaa antaa periksi tuo flunssa :) Paranemisia myös sinne!

   Poista
 5. Kyllä puutarhasta löytyy hianoja kuvauskohteeta....jopa marraskuuski :) Pikaasta paranemista ja rentouttavaa talavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä se kukkii nyt pakkaskukkasin :) Kiitos ja rentouttavaa talvea myös sinne!

   Poista
 6. Hienot kylmää hönkivät kuvat, sinulla on silmää marraskuulle.
  Pikaista parempaa vointia !

  VastaaPoista
 7. Kivoja huurre kuvia. Pikaista paranemista ja mukavaa marraskuun jatkoa.

  VastaaPoista
 8. Marraskuukin voi olla kaunis, kuten kuvasi todistavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voi ja nyt se on vielä erityisen kaunis, kun lumi tuli niin aikaisin :)

   Poista