maanantai 11. marraskuuta 2019

Tinttikakkuja ja ruokintapalloja

Lintujen ruokintakausi lähti lokakuun lopulla käyntiin, kun talitintit tulivat ikkunan taakse naputtelemaan nokallaan ruokatilausta. Tai ruokatilaukseksi tämän itsepintaisen morsetuksen tulkitsin. Tarjoilija pisti vipinää töppöseen ja tintit saivat auringonkukka-ateriansa. Ei mennyt kauaa, kun ruokinnalla oli talven vakiojengi koolla. Talitiaiset, sinitiaiset, hömötiaiset, pikkuvarpuset, varpuset, punatulkkupari, fasaaneja ja se yksinäinen kuusitiainen. Jos viime vuonna huhuilin kadonneita Hömötiaisia syömään, niin tänä vuonna on keltasirkut kadoksissa. Ne ovat yleensä runsain joukko talitinttien ohella ruokinnalla, mutta vielä ei ole näkynyt yhden yhtäkään. Hoi, keltasirkut! Ruoka on valmista!
Etsi kuvasta Fasaani!

Mutta sitten siihen leivontaosuuteen. Tein nimittäin tinttikakkuja ja muffinsseja! En tokikaan tinteistä, vaikka kissa siitä olisi varmasti ollut mielissään, vaan tinteille ja muille pihan siivekkäille. :D Täytyy sanoa, että nyt taisi olla resepti kohdillaan, kun kakut ovat tehneet todella hyvin kauppansa ja välillä niiden ympärillä käy aikamoinen kuhina. Laitan tämän helppoakin helpomman ja tinteiltä kielen mukanaan vievän reseptin jakoon.


TINTTIKAKUT

Lintujen siemenseosta
Maapähkinää rouhittuna
1 paketti munkinpaistorasvaa
Juuttinarua/tai muuta ripustuslenkiksi käyvää narua

Sekoita pähkinärouhe siemenseokseen ja annostele
kakkuvuokaan tai muffinssivuokiin. 
Käytin paperisia muffinssivuokia,
 jotka laitoin peltiseen muffinssien paistovuokaa, 
jotta eivät leviä rasvaa kaadettaessa.
Laita muffinssivuokiin ripustustuslenkit ennen rasvan kaatamista.
Sulata rasva ja kaada siemenseoksen päälle niin, että se peittyy.
Vie jähmettymään ulos tai jääkaappiin.
Jähmettyneet kakut saa helposti pois kakkuvuuasta kastelemalla
vuokaa kuuman veden alla hetken aikaa. 
Paperiset muffinssivuuat lähtee helposti pois.Tänä vuonna meillä on useampi ruokintapaikka linnuille. Tein viime talvena keramiikassa pallon muotoisia, puuhun ripustettavia ruokintapalloja ja ripustin niitä pihlajan oksille. Ne ja tinttikakut saavuttivat heti suuren suosion ja lumipalloheisipensaassa käy aikamoinen kuhina, kun sieltä tehdään syöksyjä milloin tinttikakkuja maistamaan tai ruokintapallosta auringonkukansiemeniä hakemaan. Bongasinpa käpytikankin taiteilemasta ruokintapallon ympärillä, kun se pähkäili mikä olisi paras lähestymiskeino herkkuapajalle.


Toistaiseksi ruokintapalloja on väreissä valkoinen ja turkoosi. Olisi ehkä pitänyt tehdä myös joulunpunaisia...? Ne näyttäisivät kauniilta valkoista hankea ja harmaata pihlajanrunkoa vasten. Ainut huono puoli uudessa ruokintapaikassa on, että keittiön ikkunan alla oleva ruokintapaikka on hieman hiljentynyt. Siinä on ollut paras linnunbongauspaikka, kun keittiön pöydän ääressä on saanut kököttää kahvikupposen kera tuijottamassa. Pitää ilmeisesti muuttaa vähän järjestystä olkkarissa, niin saan nojatuolin ikkunan eteen, josta ruokintapallot näkyy, joskaan ei niin läheltä, kuin keittiössä. Olisi kiva, jos useamman ruokintapaikan olemassaolo houkuttelisi paikalle myös ihan uusia lajeja, kuten pyrstötiainen tai töyhtötiainen, jota on viimeksi ruokinnalla näkynyt liki 10 vuotta sitten. Niitä kuitenkin lähimetsässä ainakin yhden parin verran asustaa.


Tinttikakut on oivallinen joululahja innokkaalle linnunruokkijalle. Aion niitä muutaman joulupakettiin kääräistä, kun tekemiseenkään ei kulu aikaa juuri mitään. Mitenkähän käy kaupan talipallojen, jos tinttikakut loppuu kesken ennen kun ehtii lisää tehdä...? Kelpaako enää valmisruuat...?


Ihanaa lumentäyteistä viikkoa!
Minä suuntaan seuraavaksi rästiin jääneiden lumitöiden kimppuun 
:)


18 kommenttia:

 1. Varmasti linnuille maistuvat tinttikakut ja kivat ruokintapallot. Meillä on ruokinta-automaateissa tarjolla auringonkukan siemeniä ja lisäksi telineissä roikkuvia talipalloja. Todella paljon on ollut kuhinaa täälläkin. Erityisesti olen iloinnut punatulkkujen runsaasta esiintymisestä monen melko hiljaisen vuoden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä maistuivat tinttikakut ja uuden eränkin tein jo. Punatulkut on kauniita lintuja ja niitä aina itsekkin odottaa saapuvaksi. Meillä on ollut niitä kolme, kaksi urosta ja yksi naaraslintu.

   Poista
 2. Hauska idea ja kaunis toteutus! Varmasti maistuvat linnuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä katosivat nopeasti nälkäisiin nokkiin! :)

   Poista
 3. Kyllä oot nätit tarjottavat linnuille tehny! Maistuu varmaan. Meillä on auringonkukansiemeniä ja kauroo tarjolla. Rasvamakkara roikkuu oksassa ja paljon pikkulintuja käyp. Harakat meinas syyvä makkaran alta aikayksikön, piti keksii systeemit, jotta eivät piäse ja pikkulinnut uskaltaa tulla. Kaunis lintu se harakkakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei harakkaa ole lintulaudalla näkynyt, vaikka niitä lähiympäristössä on. Närhi sen sijaan on nyt useamman kerran tullut ruokapaikalle.

   Poista
 4. Tinttikakut on mainioita - niin herkkuja ja kauniita katsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja keräävät vielä lisää kaunista katseltavaa kun linnut tulevat ruokailemaan :)

   Poista
 5. Teillä linnut saavat oikein gourmet-sapuskaa! Ei varmaan enää ainakaan ihan halvin mahdollinen talipallo kelpaakaan noiden jälkeen. Tulevat vielä uudelleen ikkunaa nokkimaan ja valittamaan tarjoiluista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän siinä voi käydä että tekevät reklamaation tarjoilusta, jos vaihtuu takaisin kaupan talipalloihin :D Auringonkukan siemeniäkin on mennyt vähemmän, kun linnut pörräävät talikakkujen ympärillä.

   Poista
 6. Herkullisen ja koristeellisen näköisiä pihassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä ne nopeasti katosivat lintujen suihin.

   Poista
 7. Vau! Soot oikee leiponukki :D Kyllä ny kelepaa! Nua ruakintapallot käyvät torellaki hyvi pihan koristehista. Hyärylliset koristehet :) Teilläki hömiksiä. Meillä näin elämäni ensimmääset viimme viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis sulle plokis haaste tyrkyllä.

   Poista
  2. Kiitos haasteesta! Nyt on taas hyvää aikaa niille, kun muuten on jutut vähän vähissä :) Hömikset on ollu meidän pihassa vakiovieraita, mutta viime talvena kanta oli vähentyny huomattavasti. Nytkin niitä on vain pari. Epäilin syyksi, kun lähellä kaadettiin metsää, olisiko pesäpaikat vähentyneet sen myötä...?

   Poista
 8. Kauniita kakkuja olet tehnyt ja kivat ruokintapallot.

  VastaaPoista
 9. Kyllä kelpaa lintujen ruokailla :)

  VastaaPoista