tiistai 25. helmikuuta 2020

Kasvulaatikko perennakylvöille

Kun on tungosta kylvöpurkeissa, niin täytyy tehdä lisää tilaa. Astelin hallille siinä ajatuksessa, että väsään jostakin jämälautakasasta jonkun simppelin kylvölaatikon lopuille perennakylvöille. Mutta kun silmiin pisti isännän jemmaamat lavakaulukset, ajattelin vähän oikaista. Tein vain ristikon lavakauluksen päälle, jonka avulla saisin pidettyä eri lajit omissa lokeroissaan.


Pääsin laatikon täyttöpuuhin vähän odotettua aikaisemmin lavakaulusoikaisun vuoksi. Reunoille laitoin patolevyä, joista joka vuosi töissä jää ylimääräisiä, kapeita soiroja. Lavakaulus kestää näin pidempään lahoamatta, kun multa ei ole suoraan kosketuksissa puuhun.

Perustin perennaviljelmäni nurmikon päälle, joten vuorasin pohjan vielä kunnon kerroksella sanomalehtiä, jotta viljemiin ei tunkeutuisi maasta mitään ylimääräistä. Sen jälkeen kerros palanutta hevosenlantaa ja multaa. Ihan perus puutarhamulta käy. Mulla oli lannoittamatonta multaa, joten siksi lisäsin hevosenlantaa pohjalle. Päällimmäiseksi laitoin muutaman sentin kerroksen kylvömultaa.

Seuraavana aamuna aikaisin ennen töihin paneutumista ryhdyin kylvöpuuhiin. Olihan ilmakin siihen mitä mainioin. Muuta aste kirpeää pakkasta, aamu aurinko ja tintit laulamassa taustalla titityy-kuoroa. Voiko sitä puutarhuri enempää toivoa? No tietty sitä lunta, mutta luonto hoiti muuten kastelun seuraavana päivänä, kun satoi vettä oikein kunnolla. Peittelin kylvöt muutamalla havunoksalla, että kissat ei käytä sitä vessana.

Mulla oli tietysti puutarha-assari mukana, joka syynäsi kaikki kylvöt ja mullat ja sitten jahtasi kuviteltua kirppua paljuvanhuksen portailla. 
Nyt sitten vaan jännätään, että mitä sieltä maasta nousee ja koska.

Hyvää helmikuun viimeistä viikkoa!
:)

22 kommenttia:

 1. Sehän oli näppärä oikaasu ja tuaho mahtuu palio. Toivottavasti kylyvökset onnistuu. Sullon söpö assari :) Hyvää helemikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä pitää mennä siitä mistä aita on matalin :D Assari on söpö mutta vähän turhan innokas! Kaivaa helposti istutukset ylös :D

   Poista
 2. Aika hyvä idea perennakylvöksiä varten.
  Aivan ihana kylvökaveri. Mukavaa laskiaista teille kummallekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilan ja ajanpuute laittaa keksimään uusia ratkaisuja. Koska sehän ei ole vaihtoehto, että jäisi kylvöt tekemättä :D

   Poista
 3. Tuo on kätevä kylvölaatikko perennoille! Pinnan suojaus noilta kissakavereilta on tarpeen ja ehkä havut riittävät. Saapa nähdä, mitä sieltä nousee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei oo havujen läpi kissa käynyt tarkistamassa kylvöksiä. Liian piikikkäitä tongittavaksi tassuille :)

   Poista
 4. Näppärä ratkaisu suurien määrien kylvöön! Kylvökaverisi selvästi näki jotain metsästämisen arvoista paljun portailla, niin on keskittyneen näköistä touhua :D Mukavaa laskiaistiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppohoitoisuutta tässä haetaan, ei tarvii kauhealla hopulla saada liian ahtaissa tiloissa ja purkeissa kasvavia kasveja kukkapenkkiin, jota sitäkin pitää ensin laajentaa.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Akileijaa meni ainakin seitsemää sorttia, kirahvinkukkaa, punahattuja, varjoliljaa, kurkenpolvea.... taidan tehdä niistä ihan oman esittelupostauksen. En nimittäin itsekkään muista ulkoa kaikkea :D

   Poista
 6. Hyvä idea, onnea kylvöihin! Kertakaikkiaan suloinen kaveri sinulla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Helppohoitoisuutta kylvöihin tässä etsitään. :)

   Poista
 7. Erinomainen idea ja ajoitus! Toivottavasti siementaimet nostavat innokkaasti päätään kun sää lämpenee! Erinomainen apulainen sinulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sain jopa hetkeksi niille lumipeitteen, kun maaliskuun alussa satoi lunta! Erinomaisen tehokas apulainen, välillä vähän liiaksikin, kun kaivaa ylös mitä juuri on istuttanut :D Liekö sitten sitä mieltä, että väärin istutettu :D

   Poista
 8. Näppärä ratkaisu. On se hassua, kun voi tehdä tällaisia piha-askareita jo tähän aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä tullut tehtyä erikoisia pihatöitä vuoden aikaan nähden. Tosin nämä perennat olisin kylvänyt joka tapauksessa talvella ulos, kun kerran kylmäkäsittelyä vaativat. Saavat sen luonnollisesti hangen alla ulkona. Nyt vain puuttui se hanki. Tai oli siinä reilun viikon ajan luntakin :)

   Poista
 9. Hyvä ratkaisu sinulla ja toivottavasti kylvökset onnistuu. Apulainen on oltava ja mukavaa se kaksin onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apulainen kyllä antaa aihetta nauruun, kun sen kommelluksia pihapuuhien lomassa seuraa. Oikea kissamaailman koomikko :D

   Poista
 10. Ootpas hyvin keksinytkin. Toivotaan kylyvöksille onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tilan ja ajanpuute pistää keksimään uusia ratkaisuja. Kun sehän ei ole vaihtoehto, että kylvöt jätettäisiin tekemättä :D

   Poista
 11. Onnea kylvöille. Ihana kissakaveri.

  VastaaPoista