maanantai 10. helmikuuta 2020

Haaste: Puutarhavuosi 2019

Sain Puutarhavuosi 2019-haasteen Puutarhurin tytär-blogista. Tässä omat vastaukseni haasteeseen. Jonkin verran tulee toistoa, kun vuoden alussa tein postaukseen tiivistelmän viime vuodesta, mutta kysymysten myötä tulee viime vuotta pohdittua myös eri näkökulmista. :)


1. Mitä sellaista teit puutarhassa mitä et ole koskaan kokeillut?                                   
 a. Suunnittelua / Suunnitelmissa               
 b. Laiskottelua /Hullunlailla ahkerointia     
 c. Kasvattaa hyötyksveja /Koristekasveja                                             
 d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Kasvatin ensimmäistä kertaa perennoja siemenistä ja kokeilin uutta kasvatustekniikkaa. Ja mietin samalla, että miksi en ole tätä aiemmin tehnyt? Koukuttavaa puuhaa ja saa kukkapenkkien täytettä edullisemmin ja enemmän kerralla. Toki siinä oma vaivansa on, mutta kuuluu harrastuksen luonteeseen :D
 


2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi suunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä? 
 c. Suunnilleen kyllä
 d. Hmm... "viheltelyä" "suunnilleen"...

Suunnileen. Toki muutoksia tuli mm. kasvien suhteen. Sain puutarhuriystävältä hänen kasvattamiaan siementaimia ja tein myös kasvilöytöjä joita ei sisältynyt suunnitelmaan. Mutta suunnitelmanhan kuuluukin kehittyä matkan varrella.


3. Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi 
c. Muutama 
d. Autolastillinen...eikun kaksi, eikun...

Varmaan tuo autolastillinen ainakin :D Perhosrinne nieli kasveja runsaasti ja vielä jäi tilaa tämän vuoden hankinnoille.


4. Menetitkö kasveja?
a .En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
 b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
 c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
 d. Älä edes kysy kuinka monta!

Viime vuoden talvi oli suotuisa runsaine lumipeitteineen, joten talvivahinkoja ei juurikaan tullut pihalla. Laventelia kokeilin kukkapenkkiin istutettuna, mutta ei lähtenyt kasvuun. Toinen juurakoista kasvattamani pioni ei noussut keväällä, mutta sitä se enteili jo ensimmäisenä kesänä, kun jurotti paikallaan. Talvetushuoneessa pistokkaasta kesällä kasvatettu verenpisara kuoli ja samoin muutaman vuoden vanha keijunmekko.5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi mitä et ole vielä(kään) saanut?

Laavun. Siihen on tukit jo pinolla ja nyt odottelen innolla, että pääsen opettelemaan niiden veistämistä. Laavun ympärille metsäpuutarha, kuinkas muuten. Lisäksi hyötykasvitarha pitäisi tehdä uudestaan ja sen yhteyteen kasvihuone/puutarhurin väkertelymaja.


6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019
a. Sää
b. Kukkaloisto 
 c. Joku muu. Mikä?

Pihan salaojitusremontti. Isoin urakka on ohi ja tulevanan kesänä pääsee tekemään näkyviin jäävää pintaa :)

Mullin mallin

7. Mikä on suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Edellisen vastauksen salaojitusremontti isännän kanssa toteutettuna. Omista projekteista perhosrinne, joka otti aimo harppauksen eteenpäin.

Tästä lähdettiin liikkeelle keväällä

8. Mikä on paras ostoksesi / hankintasi?

Köynnösportti, jonka nikkaroin loppukesästä ja säleikköomenapuu.


9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä 
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako? Eeei suinkaan...!

Kompostin kannen kissan kestävyyttä epäilen vielä. Talven on saanut olla rauhassa kynsien teroitukselta, kesä näyttää kuinka mukava se kissan mielestä vielä on. Kompostina muuten hyvä, mutta jos kissa repii kannen pilalle, niin sitten olisi pitänyt hommata toisenlainen. Aika näyttää.

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

No tietysti nämä höpsönhassut tuijat! Ne ei ollu moksiskaan talvesta vaan näyttävät viihtyvän meillä oikein hyvin.

11. Mikä oli suurin pettymyksesi?

Hmmm... Toinen kuiva kesä putkeen. Olisi ollut kiva, jos sadetta oltaisiin saatu enemmän. Nyt talven aikana vettä on tullut kyllä senkin edestä. Toivottavasti pohjavesivarastot täyttyvät.12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
 b. Kiviin kivetyksiin 
 c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

No siihen salaojitusremppaan tais mennä. Perustukset kun on kunnossa, niin pihasta tulee pitkäikäinen.

13. Mitä opit?

Talvellakin voi tehdä puutarhaa. Raivasin perhosrinteen kevättalvella ylimäärisistä puista ja risukoista. Siitä oli helppo lähteä työstämään itse kasvualustaa maan sulettua. Myös puutarhan puurakenteita pystyy tekemään talvellakin, jos säät suosii tai on sopivat tilat.
Ymmärsin myös, että perhospuutarha ei ole vain ne kauniit perennat ja kukkivat pensaat. Myös toukat tarvitsevat ravintoa nokkosista ja muista luonnon kasveista. Liian siisti puutarha ei ole hyväksi hyödyllisille pörriäisille, ötököille ja muille siivekkäille.14. Odotatko tulevaa/ alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin
 b. Kunnianhimoisin odotuksin? 
 c. Kauhunsekaisin tuntein? 
 d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Kyllähän sitä odottaa, mutta samalla tiedostaa sen realiteetin, että kesästä tulee myös hyvin työntäyteinen. Suuria suunnitelmia on ja niitä toteutetaan sitä mukaan kun rahkeet riittää. Olen tietoisesti opetellut ajattelemaan niin, että ei ole katastrofi, jos kaikkea ei ehdi/jaksa toteuttaa kesän aikana. Oma piha on harrastus, josta täytyy voida nauttia keskeneräisenäkin. Se ei saa olla työleiri, jossa raadetaan otsa rutussa.Haasteen säännöt:
1. Kerro keneltä sait haasteen
2. Kerro haasteen aloittaja ( Minna blogista Hiidenkiven puutarhassa)
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.
Käy laittamassa haasteen alkupostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.
Haasteen kysymyspohja löytyy Minnalta linkin takaa haasteen lopussa.

Haastan mukaan
 


16 kommenttia:

 1. Oletpa taitava käsistäsi, kun nikkaroit noin hienon portin. Salaojaremonttinne on ollut iso, mutta pitkän tähtäimen projekti. Nyt pääset laittamaan pihaa ihan uudella tavalla. Työtä siinä riittää, mutta rennosti ottaen yleensä kivaa puuhaa.
  Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nikkarointi-into on kait periytyny isältä :) Pienestä asti vasara kädessä kumpikin :) Joo, iso projektihan tuo salaojitus on. Kotona saa pitää vähän rennompaa tahtia kuin töissä :)

   Poista
 2. Kiitos haasteeseen osallistumisesta! Tuo teidän salaojaremppa mullisti koko pihan viime kesänä ja istutukset mullistavat sen tänä vuonna. Kyllä sitten kelpaa nauttia työn tuloksista pitkään. Köynnösportti on hieno! Lisäsin sinut haasteeseen osallistuneiden listan jatkoksi :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteen aloittamisesta :) Kiva, kun oli valmiit kysymykset, niin tuli vähän uuttakin pohdintaa kuluneesta vuodesta :)

   Poista
 3. Mahtavia projekteja, porttjea ja maan mylläystä! Toden totta, puutarhatöiksi luetaan usein vain sievät taimien istutukset ja kastelut ja kitkemiset. Oikeita puutarhatöitä ovat raskaat maansiirrot ja puunkaadot ja naulaamiset ja ruuvaamiset. Nythä niitä voi tehdä jo helmikuussa, jos vain omistaa hyvä sadetakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä maan alle näkymättömiin jää tärkeitä pihan rakenteita. Ne kun on kunnossa, niin pihakin on kestävämpi :) Onneksi on ollut muutamia sateettomiakin päiviä, niin tällainen sadetakitonkin on päässyt pihahommiin :)

   Poista
 4. mainiot kysymykset! Kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Minna oli keksinyt hyvät kysymykset haasteeseen :)

   Poista
 5. Kiitos sinulle haasteesta otan sen mielelläni vastaan. Teillä on siellä isot mylläykset ollut käynnissä mutta nyt onkin sitten tänä vuonna silotuksen aika. Hienon portin rakensit pitää näyttää miehelle. Ja se säleikköomenapuu kiinnostaa kovasti miten se jatkossa menestyy. Ihana Tarhakylmänkukka ja kisu on suloinen ja " vaarallisen" näköinen 😁.

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. Kiva, tulen lukemaan sun vastaukset! Säleikköpuusta tulee juttua jatkossa, jahka se tuosta taas herää talviuniltaan :)

   Poista
 7. Kiitos kun otit haasteen vastaan! Mielenkiintoista oli lukea postauksesi! Perhospuutarha kiinostaa minua erityisesti ja säleikköomenapuu...että,jospa minäkin kokeilisin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kun kokeilemaan! Sehän se on puutarhurin hommissa niin kivaa, kun saa kokeilla uusia juttuja :)

   Poista
 8. Tyäkiireistä hualimata, kerkesit omaski puutarhas teherä palio. Ja tuan salaojitusrempan jäläkihin, kaikki tehty tyä, on nii ihanan näkyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä näkyvää jälkeä on paljon mukavampi tehdä, kun tuntuu siltä että tulee valmista :)

   Poista
 9. Your Affiliate Profit Machine is ready -

  Plus, getting it running is as easy as 1, 2, 3!

  Here's how it works...

  STEP 1. Choose affiliate products you want to promote
  STEP 2. Add PUSH BUTTON TRAFFIC (this LITERALLY takes 2 minutes)
  STEP 3. Watch the affiliate products system explode your list and up-sell your affiliate products on it's own!

  So, do you want to start making money???

  Click here to check it out

  VastaaPoista