perjantai 22. maaliskuuta 2019

Pihasuunnittelua

Omaa pihaa on harvemmin tullut piirrettyä paperille, mutta nyt alkuvuoden piirrustusvimman myötä hahmoittui toinen ensi kesän puutarhaprojekteista paperille. Suunnitelma helpottaa huomattavasti ensi kesän töitä, kun ei tarvii enää uutta istutusaluetta tehdessä miettiä, että mitäs tähän nyt istutetaan ja kuinka paljon? Kesällä on kuitenkin aikaa/voimavaroja aina liian vähän ja sitä vähää en halua tuhlata haahuilemiseen taimihyllyjen väleissä miettien tuskaisena ja väsyneenä että mitähän näistä kaikista ihanuuksista tuonne istuttaisin. Toki omaa pihaa tehdessä jätän aina liikkumavaraa kasvien suhteen suunnitelmaan, mutta noin niinkun pääpiirteittäin suunnitelman teko lievittää huomattavasti stressitasoa :)

Tämä kiven ympärille muodostuva istutusalue liuskekivikäytävineen on siis ensi kesän hommaa perhospuutarhan ohella.

Alue näkyy kuvan vasemmassa laidassa ja niinkuin näkyy, nurmikkoa lähtee melkoisen iso pala pois. Alueen varjoisalle puolelle tulee paljon lehtimuodoltaan kauniita kasveja kuten piippuköynnös. Sellainen hämyisen vihreä polku köynnösportteineen, josta olen jo pitkään haaveillut. 

Kiven toisella puolella, valoisammaksi jäävällä alueella onkin jo viime kesänä istutettuja pioneja, keijunkukkia ja jalopähkämöä. Jännä nähdä miten nämä juurakosta kasvattamani pionit lähtevät kasvuun tänä keväänä. Toinen nimittäin kasvoi paljon toista heikommin viime kesänä, vaikka molemmat saivat samat eväät kasvukauden aikana. Aika näyttää. 


Kylläpä tässä tekemistä taas riittää ensi kesäksi, varsinkin kun saatujen taimivauvojen myötä to do-listalle tuli vielä ylimääräinen perhoskukkapenkkikin. Tietääpä ainakin mistä mut kesällä helpoiten löytää :D Jos saan nämä kokonaan tehtyä, niin hyvä, mutta en ota siitä mitään paineita valmistumisaikataulun suhteen. Sen, jos minkä olen oppinut, että omaa puutarhaa täytyy saada tehdä levosta käsin, ei väkisin vääntäen väsyneenä töiden jälkeen.
Köynnösportin ajattelin vielä nikkaroida ennen kiireisimmän kauden alkua ja perhospenkkikin on jo saatettu aluilleen puiden kaatamisen myötä. Onneksi osan töistä voi tehdä lumen ollessa maassa :) 

Mukavaa viikonloppua!

16 kommenttia:

 1. Piirroksesi on tosi kaunis! Olen itse puuhailemassa vähän samanlaisia piirroksia ihan omaksi iloksi. Iso kivi (=heikkouteni) on hyvä tausta kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kivet on myös mun heikkous puutarhassa! Ne antavat mukavasti ilmettä perennaistutuksille. :)

   Poista
 2. Hitsi miten hieno suunnitelma sinulla on paperilla. Itse en ole juuri mitään paperille laittanut. Minulla on kaikki penkit aika suuria joten mennään pala kerrallaan. Jotain kukkia toki suunittelen laittavani mutta sitten se muuttuu matkalla ja viimeistään seuraavan vuoden aikana ehkä tapahtuu jo siirtoja. Saa nähdä käykö taas näin tänäkin vuonna kahden ison uuden penkkini kanssa tosin isoin penkki on kesken vielä muutenkin .Mielenkiintoista seurata penkkisi vaiheita .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Saa nähdä kuinka paljon tämä tästä vielä muuttuu matkan varrella. En tosiaan ole aiemmin omaa pihaa piirrellyt paperille valmiiksi, muiden kylläkin, töiden puolesta. Mutta jatkossa varmasti suunnittelen jo talven aikana uusia istutuksia mahdollisuuksien mukaan, juurikin tuon stressin lievittämisen vuoksi.

   Poista
 3. Sehän o jo pualiksi tehty :) Suunnitelma näyttää hyvältä ja liuskekivipoloku kruunaa kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinhän se on. Toivottavasti ei käy niin, että puoliksi tehty riittää :D
   Liuskekivipolut on niin ihania, että tokihan sellainen pitää omaankin puutarhaan saada :)

   Poista
 4. Kauniilta näyttää suunnitelmasi. Hämyisen vihreä polku kuulostaa houkuttelevalta ja liuskekivi on upea poluissa (ja patioissa yms.). Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Liuskekivi on yksi mun suosikkimateriaaleista, vaikka onkin hieman kovatöisempi latoa. :)

   Poista
 5. Suunnittelen myös paperille joskus, mutta näin viimeisen päälle kaunista kuvaa ei juuri synny. Ne ovat enemmänkin idean hakemista kynän kanssa. Nyt on sinulla hyvä pohjasuunnitelma ja kasvit valittu, joten siitä on kätevä aloittaa ja jatkaa. Ja kaiken keskellä on upea KIVI!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuosta kivestä koko penkki on lähtenyt liikkeelle alunperinkin. Isäntä tipautti sen pihasta kaivinkoneen kauhalla niin kauas kun puomi ylsi ja tuohon se tipahti. Oli tarkoitus sitä ajan kanssa sitten mallailla paikalleen, mutta se alkasi pian näyttää siltä, että ei liikutella yhtään :)

   Poista
 6. Näyttää hienolta! :)

  Itsekin laitoin viime vuonna kaksi pionia juurakoista, aiemmat olen istuttanut taimina. Ne molemmat kasvoivat aika nihkeästi, en tiedä johtuiko se kuivasta kesästä vai mistä. Saa nähdä, miten ne jatkossa kasvavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kyllä kuiva ja kuuma kesä varmasti vaikutti uusiin taimiin. Toivottavasti pionisi lähtevät hyvään kasvuun :)

   Poista
 7. Hyvältä näyttää tuo siun suunnitelma. Niin siinä vuan käyp, kukkapenkit laajenoo kun uusia kasveja hommovaa. Kivet on mukavia puutarhassa, vaikka pelloille niitä ei kaipois. Piippuköynnöstä meilläkin on, aitan seinällä on säleikkö johon nousoo. Pariin metriin kasvo viime kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niinhän se on, että istutusalueet tuppaa laajentumaan joka kesä vähän lisää :) Ja mielenkiintoiset kasvit ei ihan heti lopu :D Piippuköynnöksen istuttamista odotan ehkä eniten tästä suunnitelmasta. Se on niin ihanan näköinen köynnös :)

   Poista
 8. Hieno suunnitelma ja kauniisti piirretty. Kivi tulee olemaan varmasti kaunis tausta kasveille.
  Uskon siihen, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta itse en jostain syystä saa kovin tarkkoja puutarhasuunnitelmia aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kivi on monen suosikkimateriaali puutarhassa ja kun niitä usein tontilta löytyy jo valmiiksi tai kaivausten yhteydessä, niin mikäs sen parempaa kuin käyttää ne hyödyksi :)

   Poista