perjantai 17. toukokuuta 2019

Perhospensaat

Aika kuluu kuin siivillä kevään päästessä oikein kunnolla vauhtiin. Ensimmäiset istutukset on tehty ja perhospuutarha-alue saanut ensimmäiset pensaat. Perhospuutarhan alusta kirjoittelin jo aiemmin, jutun voit lukea täältä. Ensimmäisenä hankintalistalla oli perhosten ja hyönteisten suosimia pensaita näkösuojaksi rumalle lietesäiliölle. 

Syreeni 'Tinkerbell'
Ostoskärryyn kertyi kaksi syreeniä 'Moskovan kaunotar' ja 'Tinkerbell'. Jasmike 'Tähtisilmä' tuli mukaan tuplana ja sitten vielä rusokuusama. Muutama syreeni jäi vielä uupumaan, mutta eiköhän ne tässä kesän mittaan löydy ja saadaan suoja-aidanne täyteen kasvuun.


Ennen istutusta taimet pääsi taimikylpylään puoleksi tunniksi. Kunnon vesitankkaus ennen istutusta tekee hyvää!

Kaikki muut kuopat sain kaivettua käsin, mutta 'Moskovan kaunottarelle' tarvittiin jo vähän kaivinkoneen kauhaa, kun vastaan tuli maasta isompia kiviä. Mulla on tapana puille ja pensaille tehdä istutettaessa mullasta oma vallihauta, joka estää kasteluvesiä valumasta pois kasvin juuristolta. Sitten kun kastelun tarve pienenee, vallihaudan voi tasata pois. Mutta näin taimivaiheessa auttaa tosi paljon, kun vesi pysyy ja imeytyy taimien juurelle.


Vielä näyttää melko karulta, mutta jahka nämä tästä hujahtavat korkeutta ja leveyttä, niin johan alkaa näkymät muuttua :D


Jalosyreeni 'Moskovan kaunottaressa' oli jo kukan alkuja. Innolla odotan tämän kasvutarinan kehitystä. Kuvissa ainakin näyttää niin kauniilta!


Perennoista siirsin rohtosuopayrtin (Saponaria officinalis) toisesta kukkapenkistä tänne perhosrinteeseen. Tässä sillä on tilaa levitä, jota se kyllä tekee enemmän kun mielellään. Muualla levittäytyy ihan maanvaivaksi asti.

Siitä se taas alkoi, uusi puutarhakausi. Ja kiirettä on pitänyt niin, että ei kaikkea ole edes ehtinyt blogiin päivittää. Niinkuin nämä kylmänkukat!! Ne on aivan ihania!! Kyllä vaan se palkitsee, kun väsyneenä töiden jälkeen kuitenkin jaksaa puutarhakierroksen tehdä. Vaikka ei se työväsymys tässä tapauksessa olekkaan huono juttu, kun saa tehdä sitä mistä tykkää. Kivitöitä tällä hetkellä. Kyllä sen kropassa illalla tuntee, että on nosteltu laattoja ja muurikiviä, tehty pohjia ja heiluttu lapion varressa. Mutta tää on sitä onnellista väsymystä :)


Huomenna aion käydä Lapualla, Jokilaakson matkailupuutarhassa 'Lakeus kukkii'-tapahtumassa. Täytyy muistaa ottaa kamera mukaan, niin saa sitten postailla sieltä kuvaterveisiä tännekkin :)

Mukavaa viikonloppua!


12 kommenttia:

 1. Airanteesta tuloo hiano. 'Tinkerbelle' piti kuuklettaa, mutta olinhan siitä jotaki jo lukenu. Väsymystä meinaa tääläki pukata. On iskeny iltanavettahukit, ku isäntä o pellolla. Ihana kylymänkukka. Onko 'Papakeno'?
  Olis tarkootus mennä kans. Aikataulusta en viälä tiärä, koska en tiärä tuunko yksin vai puutarhakaverin kans. Voitaas treffata, jos aikataulut täsmää. Laitan puhelinnumeron gmailihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo hajuakaan mikä lajike tuo kylmänkukka on. Lappu on hukkunu matkan varrella. Oli kiva nähdä tuolla Lapualla! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niin on! Toivottavasti perhosmäärät lisääntyy kasvien myötä!

   Poista
 3. Kauniita kasveja oot valinnu näkösuojaks. Ihana tuo kylymänkukka, miulla ei kerrottuu ookkaan! Sielläpäin noita puutarhatapahtumia ja taimistoja on ihan kadehdittavasti. Miten nää itäsuomalaiset on siitä junasta puonneet pois. Sitä mie ihmettelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on tänä vuonna parannettu näiden puutarhatapahtumien kanssa. Ei täällä aiemmin niitä oo ollu näin paljoa. On ittestäki tuntunu, että kaikki puutarhurit on Helsingin kupeessa. Toivottavasti saatte sinnekkin suunnalle tapahtumia!

   Poista
 4. Kylmänkukat ovat aivan ihania. Kaunis on Moskovan kaunotarkin. Saattaa olla, että vielä sellaisen hankin omaankin puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmänkukkia aion hankkia vielä lisää, ne on kyllä todella ihania. :)

   Poista
 5. Kyllä on ihana kukkiva pensasaidanne tulossa noista kasveista! Luulisi olevan oikea paratiisi perhosillekin. Olen Ullan kanssa samaa mieltä siitä, että kyllä tänne Itä-Suomeenkin tarvittaisiin joku kunnon puutarhatapahtuma. Mitä ne kaikki siellä kaukana rannikon lähellä tekevät? Toivottavasti oli kuitenkin mukava päivä, kivaa nähdä sitten kuvia sieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkuin Ullalle totesin, täällä on nyt parannettu näiden puutarhatapahtumien järjestämisessä. Kun musta taas on tuntunu, että ne kaikki on liki Helsinkiä. Toivottavasti saatte sinnekkin puutarhatapahtumia!

   Poista
 6. Tosi kauniita kasveja valitsit aidanteeseen. Kukinnan aikaan se tulee olemaan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä aikaa odottelen innolla, että pensaat kasvaa ja alkaa kukinta olla runsasta. :)

   Poista