sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Perennoiden siemenkylvöt

Tänä keväänä tosiaan innostuin perennoiden siemenkylvöistä saatuani ylimääräisiä minitaimia puutarhakaverilta. Innostus vei niin mukanaan, että Helsingin kevätmessuilta lähti kotiin nippu siemeniä. Sehän tarkoitti myös sitä, että kylvöhuoneessa tulisi olemaan ahdasta. Ja niinhän siellä olikin, kunnes säät lämpeni niin, että sain suurimman osan siirtää kasvihuoneeseen. 


Nyt on purkkia ja purnukkaa aina maitotölkeistä pahvimukeihin ja muovipurkkeihin. Kaikkia en ole edes koulinut, vaan annan kasvaa laatikoissa ja istuttelen sitten suoraan maahan. Perennoiden kylvöön on muute Versoilevan sivulla oivallinen podcast, josta saa hyviä vinkkejä mm. ulkokylvöihin. Jätin osan siemenistä syyskylvöjä varten, jotta tämä taimisuma ei olisi keväällä aivan ylivoimainen.

Mikä sitten on tähän mennessä onnistunut ja mikä vaatii vähän pidempää odottelua? Helppoja ja hyvin itäviä ovat olleet salkoruusut, sormustinkukat, päivänkakkarat, sinipallo-ohdakkeet, etelänmunkki ja punahattu. Salkoruusut ja sinipallo-ohdakkeet ovat olleet myös helppoja koulia, koska taimet ovat kookkaita. Toisin kuin esimerkiksi etelänmunkki on taas hirmu pieni. 
Salkoruusuja

Kaverilta saaduista taimista mukulapaloyrtti oli helppo koulia ja kasvaakin mukavasti. Kellokukat taas, kuten maariankello ja maitokello sekä syyssyrikkä olivat ihan onnettoman pieniä taimia ja niitä oli haastava saada koulittua murjomatta hentoa alkua. Osa koulituista taimista kuoli kun luultavasti koulintavaiheessa en saanut niitä tarpeeksi hellävaraisesti multaan. Onneksi osa kuitenkin selviytyi koettelemuksesta.
Etualalla mukulapaloyrtti, takana sormustinkukkia

Itämistä odottelen vielä varjoliljan ja karhunlaukan suhteen. Maksaruohosta näkyy pienen pieniä alkuja, vaikka kauan kesti senkin itäminen.

Yhdessä kukkapenkissä havahduin kasvavan jotakin uutta. Hetken muistilokeroita kaiveltuani muistin kylväneeni viime vuonna kesäkuuruohon (Lunaria annua) siemeniä ja istuttaneeni taimet kesäkukkien joukkoon. Silloin ne eivät kukkineet, mutta nyt ne kukkivat valkoisena ja violetteina. Mielenkiinnolla odotan näihin muodostuvia siemenkotia, sillä niiden pitäisi näyttää hopearahoilta. Kasvin ruotsinkielinen nimihän on Judaspenningar. Ja mitäs kuuluu meidän pihaprojektille? Lasitetun terassin alueelle on kiveyksen pohjat valmiina odottamassa kivituhkaa ja laattoja. Tänä viikonloppuna ollaan laitettu Gardenan vesipistorasioita ympäri pihaa ja saattin nurmikko fixattua ja kylvettyä. Multakasat on siis lähteny pihasta ja toivottavasti pian saadaan Pate-robotti nurmikonleikkuu töihin. Tässä kun Pate yhden kesän homman hoiti, ei ole yhtään tehnyt mieli alkaa itse leikkaamaan. Pakkohan se kuitenkin oli, kun nurmialueet alkoi näyttää viidakolta. :D Viherrakennustyöt on pyörähtäny töissä käyntiin niin täyspainoisesti, että oman pihan tekeminen pakostakin venyy. Mutta pääasia, että homma etenee ja nyt näyttää siltä, että kyllä täällä vielä kesällä saa grillijuhlat järjestää :)

Tarkkasilmäinen huomaa, että kuvien ajankohdalla on vähän eroa. Ensimmäinen on otettu toukokuussa ja jälkimmäinen eilen. Sinililjojen sijaan kukkii nyt tulikellukka. Molemmissa kuvissa näkyy nimittäin sama kukkapenkki.

Kiven ympärille kaivettiin kukkapenkille pohjaa. Nyt saa kärrätä multaa ja hakea kasvit.

Hyvää ensimmäistä virallista kesäkuukautta!16 kommenttia:

 1. O-ou, kuinka palio taimia. Mullon murto osa ja niirenki kans oon ollu liris, huanoon seurauksin. Kyllä tuaho passaa kiveystä ruveta naputtelemahan. Tuloo hyvä suajaane nurkkaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä tämä siemenkylvö sai vähän mopon keulimaan. Tai ei niin vähääkään :D :D Onneksi nyt on sateeta ollu, niin ainakaan heti eivät kuivuuteen kuole. Se kastelu kun on mun kompastuskivi. Ei jaksais sitä tahtia mitä viime kesänä olis pitäny.

   Poista
 2. Perennakylvöt voivat olla haastavia, juuri noiden pikkuruisten taimien kouliminen saa välillä hermot pintaan. Vaikka muutaman saa pelastettua ja kasvatettua, on se jo voitto ja vuosien ilo! Uusi istutusalue on aina mahtavaa, pääsee aloittamaan uuden suunnitelman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niistä on onneksi iloa vuosiksi eteenpäin. Jaksaa koulia vaikka vähän hermoja kiristääkin välillä.

   Poista
 3. Mahtava joukko pieniä taimia. Samoja perennoja olen itsekin kasvattanut siemenestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä aikamoinen lauma. Aloitin melko varmoista perennoista, niin jää hyvä mieli onnistumisesta. Sekaan muutama haastavampi.

   Poista
 4. Perennojen kasvattaminen siemenestä on pelkitsevaa, sillä niistä saa vaivan palkaksi pitkäaikaista iloa. Valtavan määrän taimia olet saanut aikaan ja nyt ne sitten pitäisi vielä sijoittaa lopullisille sijoilleen. Ihanaa! Kesän mittaan voi vielä onneksi kylvää lisää perennoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on tuossa istutettavaa. osa on jo paikoillaan, mutta vielä on paljon tekemistä, että kaikki ovat penkeissä

   Poista
 5. Paljon on siulla perennantaimia. Mukava istutella omakasvattamia penkkiin.

  VastaaPoista
 6. Minulla on myös paljon perennojen siemeniä nyt kylvössä. Harmittaa niiden pyörittely. Ensivuonna en kylvä yhtään sisälle vaan ainoastaan ulos suoraan penkkiin syksyllä. Tein niin viime syksynä ja hyvin on lähteneet kasvuun ja oikeastaan ihan ilman hoitoa. Muutamia kertoja kastelin syksyllä ja nyt keväällä. Kitkin penkin myös nyt hiljattain. Kiva että kylvöksesi on onnistunut ja olet saanut monta ihanaa uutta perennaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskylvöä kokeilen itsekkin ensi syksynä. Kuulostaa ainakin niin helpolta.

   Poista
 7. Paljon pikkuisia taimia lupaamassa tulevien kesien kukkaloistosta. Tuohon kiven ympärille onkin mukava sommitella istutuksia. Täälläkin lähti vähän mopo käsistä perennojen(kin) kylvöissä :D Pitäisi alkaa koulimaan ennen kuin ovat ihan solmussa. Voi voi sitä urakkaa... Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on aikamoisia solmuja selviteltävänä noissa perennoissa, kun niitä koulii. Mutta onpa niistä sitten iloa vuosiksi :)

   Poista