tiistai 9. heinäkuuta 2019

Kukka, kukampi, kukkein

Puutarha oli puhjennut kukkaan reissumme aikana ja moni viime vuonna istuttettu perenna kiinnitti huomioni kukkapenkeissä. Tien vieressä kukkapenkki on osittain remonttitöiden takia hujan hajan ja sen tyhjillä alueilla on jaloangervot valeistutuksessa odottamassa etupihan istutusalueen valmistumista. Ei tarvitse sitten kaukaa raahata taimia takaisin jahka istutushommiin päästään. Mutta yksi kohta sieltä tällä hetkellä erityisesti hivelee silmää.

En muistanut istuttaneeni tämän näköisiä laukkoja, olettaisin että ovat tähtilaukkoja. Kiva ylläri taas hajamieliselle puutarhurille :D Mutta menihän niitä pusseja siihen tahtiin ostoskoriin, että ei ihme, jos jotakin unohtaa.

Heuchera 'Black pearl' on aivan ihana! Ostin sen viime vuonna Mustilan taimipäiviltä yhdessä 'Lime marmeladin' kanssa ja tämä musta helmi on kyllä ottanut aikamoisen kasvupyrähdyksen verrattuna lime marmeladiin, joka mököttää minikokoisena vieressä. Mutta josko sekin siitä innostuisi kasvuun, hengissä ainakin on.

Viime vuonna niin ikään istutettu alppipiikkiputki erottuu sinihohtoisella kukinnallaan vihreyttä vasten.Astrantia major, tähtiputki oli aikoinaan yllätyskasvi, kun sen mukaani poimin eräästä pihasta. Ei ollut hajuakaan mitä pienestä juurakosta kasvaisi. Olisiko edes perenna vai rikkakasvi. Ja nyt se on yksi mun suosikkeja. Tämän rinnalle aion kylvää samaa tummanpunaisena.

Komeahelokki on tämän kevään taimia, puutarhuriystävältä saaduista minigrippussitaimista. Se on kasvattanut jo muutaman kukan, toisin kuin muut kylvetyty perennat.

Perhoangervon tuuhistumista odotan innolla. Viime kesänä istutettu taimi on vielä kovin ruipelo, mutta kukkii kyllä ahkerasti kaikilla versoillaan. Se on tuuheana puskana jotenkin niin keveän kaunis.


Vaskikurjenpolven ostin pari vuotta sitten Lepaan näyttelystä Tommolan tilan kojulta. Se on viihtynyt meillä niin hyvin, että siementaimia leviää ympäriinsä. Vaskikurjenpolvi on todella matala kivikkokasvi. Meillä se kasvaa ihan normaali puutarhamullassa ja tuntuu viihtyvän. En ole sitä juurikaan lannoittanut, muuta kuin istuttaessa. Tykkään sen tummista lehdistä joita vasten pienet, valkoiset kukat erottuu hyvin.


Viime talvena tekemäni keramiikkakellot päätyi suunnittelemaani paikkaan kuunliljojen kanssa, pensaan siimekseen. Kuva on otettu kesäkuussa, kun lumipalloheisi oli vielä kukassa. Näitä voisi tehdä joskus lisääkin... Tuo mukavasti valoa varjoiseen siimekseen. :)


Kesä menee ihan valtavalla vauhdilla. Tytär toi tänään puutarhasta punaisen punaherukkatertun. Voi hurja, joko nekin alkaa kypsyä??! Jotenkin miellän marjastuskauden aina lähelle syksyä, vaikka joka vuosi tietysti ensimmäiset marjat kypsyvät jo heinäkuussa. Ja joka vuosi se siitä huolimatta tuo tietynlaisen syksyn tuulahduksen mun ajatuksiin. Mutta sitkeästi keskitän ajatukset takaisin kesään, sehän on nyt!

Kesäntuoksuista tiistaita!
:)

16 kommenttia:

 1. Kauniita kukkijoita! Tuo vaskikurjenpolvi on upean värinen ja uusi tuttavuus minulle. Uskomatonta miten paljon noita kurjenpolvilajeja on. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjenpolvien suku on kyllä todella laaja. Niillä saisi koko puutarhan täytettyä, kun liki kaikenlaisiin oloihin löytyy oma lajike. :)

   Poista
 2. Ihanan näköisiä kasveja! Ja noi keraamiikkakellot! Olen ihaillut niitä aiemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kellot on varmaan yksi onnistuneimpia keramiikkatöitäni. :)

   Poista
 3. Kauniita kukkijia on pihallasi. Kauniin värinen tuo Komeahelokki. Tuota vaskikurjenpolovii en oo ennen nähnykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaskikurjenpolveen en ole minäkään muualla törmännyt. Saa nähdä ottaako paikkansa puutarhoissa.

   Poista
 4. Kauniit kukat, mutta tuo keijunkukka on kerrassaan upea! Minulla on tuollainen vaalea tähtiputki hankintalistalla, tummanpunaista jo onkin. Saa nähdä, saadaanko meillä kypsiä marjoja ollenkaan, kun muksut ovat keksineet raakileet. Aina kun silmä pikkuisenkin välttää, niin siellä ovat heti puskassa suut pullollaan. Mansikat ja mustikat on jo jänisverkolla häkitetty, mutta ilmeisesti pitää aidata marjapensaatkin. Puolet mansikoista ehti sitä paitsi mennä jo oravien suihin, kun olivat keksineet tarpeeksi ison reiän häkin laidasta. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuon keijunkukan syvän tumma väri on kyllä säväyttävä. Ai, teillä kelpaa marjat raakanakin. Kirpeys ei ilmeisesti haittaa? Meillä meni naama muikeaksi, kun tytär pienenä maistoi raakaa marjaa. :D Punaherukoita poimi ahkerasti suuhun pienempänä, nyt ei enää meinaa kelvata. On kuulemma liian kirpeää.

   Poista
 5. Upeita! Tähtiputki on minustakon todella kaunis

  VastaaPoista
 6. Keramiikkakellot ovat kauneimmat, oletpa saanut ne tosiaan sopivaan paikkaan! Minulla on ensimmäistä vuotta tähtiputkia, ovat tosiaan kauniita, samoin siemenestä kasvatetut sinipiikkiputket (kokonaista 2 taimea) ovat nyt ensimmäistä kesää tekemässä kukintoja. Nekin ovat hienoja! Onnistumiset ja yllätykset kukkapenkissä ovat useimmiten iloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellojen paikkaan olen kyll itsekkin tyytyväinen. Isäntäkin oikein kommentoi niiden sopivan tuohon. Se on harvinaista, yleensä ei huomaa mitään :D Kylvin tänä vuonna sinipiikkiputkea, josko ne ensi kesänä kukkisi.

   Poista
 7. Tosi kaunista kukintaa! Hienot keramiikkakellot aivan loistavassa paikassa. Tuo vaskikurjenpolvi on minulle uusi tuttavuus, kaunis sekin. Mukavia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaskikurjenpolvea en ole minäkään muualla nähnyt. Aika näyttää tuleeko sen siementaimista riesaa. Toisaalta ne on ollut helppo kitkeä pois.

   Poista
 8. Siellähän näyttää olevan samanlaisia laukkoja kuin täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä olikin, kävin katsomassa blogissasi :)

   Poista