perjantai 4. lokakuuta 2019

Syksyn värisiä taimia

Syksy on loistavaa aikaa istuttaa kasveja puutarhaan, kun maa on kosteaa ja luonto hoitaa kastelun vesikuuroineen porottavan auringonpaisteen sijaan. Talvenarkoja kasveja lukuunottamatta istutuskautta voi jatkaa vielä niin pitkälle, kun lapio vain maahan uppoaa. Viherrakentajien istutustyöt on kuulemma hyvä merkki siitä kuinka pitkälle voi istutuksia jatkaa syksyllä. ;) Kun ammattilaiset lopettaa, niin kannattaa lopettaa kotonakin. Syksyllä etuna on myös se, että saattaa tehdä hyviä taimilöytöjä puutarhamyymälöiden alennusmyynneistä.

Omat löytöni syksyn alennusmyyneistä olivat ihan perusjuttuja, mutta kerrassaan upeissa väreissä! Jotenkin tänä vuonna on koivuangervon punertavan keltainen syysväri sen ruskeita oksia vasten miellyttänyt silmää ja niitä lähtikin kotipihaan kolmin kappalein. Olen myös työmatkalla ajellut usein erään talon ohi, jonka pihassa kasvaa ryhmä kauniisti leikattuja koivuangervoja havujen vieressä ja sen harmoninen väritys näin syksyllä on ollut oikein silmäkarkkia.

Ryhmä pikkutöyhtöangervojen taimia puutarhamyymälässä suorastaan loisti punaisessa syysasussaan ja niitä ei voinut ohittaa nappaamatta muutamaa yksilöä mukaan. Puutarhasta puuttuikin vielä tämä helppohoitoinen perenna. Punainen syysväri on vielä plussaa, se kun on kuitenkin harvinaisempi keltaista. Syksyllä istuttamisen etuna on myös se, että voi leikitellä kasvien syysväreillä ja saada aikaan väriloiston, mitkä ilahduttaa vielä kesän loputtua.

Kolmas kasvi ei syysväreillä loista, mutta toivottavasti tulevina kesinä kukinnallaan senkin edestä. Kärhö nimeltä 'Piilu' kasvaa nyt kärhölle varatussa paikassa puutarhassa köynnöstuen keskellä. Se oli kesän aikana sotkenut versojaan muiden lajitoveriensa kanssa ja aikamoinen selvittely oli saada sieltä yksi taimi kunnialla irti. Saa nähdä kuinka Piilun käy, mutta hinta ei päätä huimannut, niin ei ainakaan korkealta putoa, jos ei nysä talvesta selviä.

Muuten puutarhassa alkaa olla viimeisetkin kukat kukintansa nähneet ja varistelevat terälehtiä hyvää vauhtia maahan. Punahatut ja kallionauhukset ovat ottaneet mittaa toisistaan, kumpi kestää pidempään. Aika tasaväkiseltä näyttää.

Kesäkukkien tilalle on tulleet kanervat, tosin puusaavissa maahumala ja lumihiutale ovat pysyneet vielä vihreinä. Vaihdan ne havuihin sitten kun ränsistyvät. 

Syys- ja lokakuu on edennyt varsin kiireisissä merkeissä työn puitteissa ja syysloman tienoilla istutellaan vielä nelisensataa taimea maahan. Siinä sivussa oma piha, blogiin kirjoittelu ja muiden blogien kommentointi on jäänyt vähän jalkoihin, mutta kiva, kun ootte siitä huolimatta käyneet viestiä jättämässä postauksiin! :)

Värikästä lokakuun alkua!

16 kommenttia:

 1. Pikkutöyhtöangervon syysväri on upea ja eipä ihme, että se valikoitui ostettavaksi koivuangervojen ohella.
  Piilu on kauniskukkainen kärhö ja se löytyy myös omasta puutarhastamme.
  Mukavaa lokakuun jatkoa. 🍂🍃🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pikkutöyhtöangervo kyllä lumoaa syysvärillään! Tykkään myös Piilun kukinnasta, oli kiva löytää se nyt omaankin pihaan :) Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 2. Ihana saavi sinulla istutuksia täynnä ja komeita syysvärejä. Istutuksia on vielä sipulien muodossa minulla tekemättä mutta eiköhän nekin tule kohta multiin laitettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saavi on talon peruja ja tiesin heti mitä sille teen kun sen varastosta löysin :)

   Poista
 3. Pikkutöyhtöangervossa on upea syysväri. Enpä tiennytkään, joten tuo täytyy laittaa tarkasti muistiin.
  Minullakin lumihiutale on vielä aivan vihreä, kukkiva ja rehevä. En millään raaski kiskoa sitä pois, vaan odotan syysistutusten kanssa vielä hetken.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin havahduin sen kauniiseen syysväriin vasta nyt. Pitäisi ihan varta vasten tehdä taimistokierros ruska-aikaan, niin valikoituisi hyviä syysvärikasveja istutuksiin :) Lumihiutale on ihmeen sitkeä, mulla se on edelleen vihreä, vaikka nyt mennään ja lokakuun puolivälin yli.

   Poista
 4. Syysvärit tuntuvat tänä vuonna ilahduttavilta, ehkä tämän aikaisen kylmentymisen vuoksi. Nuo vihreät, maahumala, muratti, lankaköynnös rehottavat vielä täysin vihreinä. Siinä vastapainoa kellanpunaiselle syysvärille! Mukavaa viikonloppua syysistutusten parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä syysväreillä on iso merkitys varsinkin kun sää on muuten harmaa ja sateinen!

   Poista
 5. Viherrakentaminen oli ainakin oman työn osalta kuivan ja kylmän kesän aikana pelkkää kastelua ja hengissä pitämistä. Nyt syksyn sateissa on vasta päässyt rakentamaan uusia kohteita ja saneeraamaan isompia remontteja. Siksi syksyt on kiireistä aikaa, kun pitää polkaista projekteja valmiiksi.

  Kesälomat jäi pitämättä, joten paikkaan nyt reilun viikon lomalla - joka tosin on varattu töiden tekemiseen omassa pihassa ja puutarhassa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä syksy on kyllä ollut hyvin kostea istutuksia ajatellen. Hyvä niin, kun se kastelun määrä olisi ihan posketon muuten. Mulla odottaa vielä kesäloma omaa aikaansa... Ehkä sitten marraskuussa :D

   Poista
 6. Neljäsataa taimea! Ei ihan vähän! Syksyaikaanhan istutukset kannattaisi tehdä. Tosin minä istuttelin kesäaikaankin tietäen, ettei ole paras mahdollinen aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, on se isoin määrä mitä oon tähän mennessä yhden projektin osalta istuttanut, mutta on se kohdekkin vähän isompi. Kesäaikaan istutettuja on kyllä joutunut kastelemaan tiuhemmin, mutta aina ei voi valita ajankohtaa, kun kausi on kuitenkin verrattain lyhyt.

   Poista
 7. Upeat ruskasävyt on valitsemissasi kasveissa. Meillä on jo nuo kaikki, mutta ruskaantuminen jäi vähän vaiheeseen ensin kovien yöpakkasten ja nyt lumen takia. Pikkutöyhtöangervo värittyy ainakin meillä jostain syystä todella myöhään ja ehtii osittain ruskettua pakkasissa ennen punertumista. Ihana kukkasaavi! Iloista lokakuuta ja tsemppiä kasvien istuttamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin se ruska tosiaan vaihtelee eri vuosina. Kiitos tsempeistä! :)

   Poista
 8. Kauniit värit on sielläkin ruskassa. Kylymä varmaan sai värit leiskumaan! Miullakin tuossa pikkutöhtäangervossa on upea ruska. Tuota maahumaloo pittää miun käyvä tuolta muatilalta hakemassa tännekkin, ihan on ollu unnouksissa. Istutustöitä miullakin vielä on tulevalla viikolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maahumala on kiva ruukkukasvina ja sitä kun löytyy omasta pihasta, niin aina saa ilmaiseksi uudet alut ruukkuun keväällä :)

   Poista