maanantai 20. helmikuuta 2017

Viidakosta Sammalleimujen valtakunnaksi

Monessa blogissa on ollut mielenkiintoisia postauksia siitä miten puutarha on muuttunut vuosien varrella ja vaikka minulla ei ole monien vuosien takaa kuvia muuttuneista puutarhan alueista, lisään lusikkani soppaan tällä kasvihuoneen edustan viidakolla. Enpä enää muistanut, että alue oli joskus näinkin kamala ja vaikeahoitoinen.


Sammalleimujen kasvualustaa tehdessä lapioin kerroksen nokkosten ja voikukkien valtaamaa nurmikkoa pois ja levitin paksun kerroksen sanomalehtiä pohjalle. Päälle tuli multaa, johon sekoitin kompostia. Sammalleimut siirsin omasta puutarhasta uudelle kasvupaikalle ja ovat viihtyneet hyvin aurinkoisella ja lämpöisellä seinustalla. Nokkoset ja voikukatkin ovat pysytelleet pois.

Viime kesältä ei tullut otettua kunnon kuvaa kukkivista Sammalleimumättäistä, jotka ovat levinneet laajemmalle ja peittävät alueen niin, että rikkaruohoja ei juurikaan ole kasvanut.
Yläkuvat ovat vuodelta 2014 ja alla vuodelta 2015.

Sorapolun alla on maanpeitekangas estämässä rikkaruohojen kasvua. Sora on irtonaista, siitä puuttuu hienoinen 0-aines kokonaan, joten se ei tiivisty kovaksi. Siitä on ollut helppo harata satunnaiset rikkaruohot pois. Askellaatat pyörivät hetken ennen kuin asettuivat irtonaiseen soraan, mutta nyt ovat jo hyviä kävellä. Nurmikon reunassa kulkee muovinen reunusnauha.
Marjapensaiden alle, tuolle valkoisen maanpeitekankaan päälle oon kärränny puunkuorikatetta, mutta vähän kiinnostaisi laittaa jotain maanpeitekasvia sinne.

Viime kesänä aloitin tekemään marjapensaiden ympärille maakosteasta betonista ja luonnonkivistä reunusta, jonka päältä voi ajaa ruohonleikkurilla. Se jäi vielä kesken kaiken kiireen keskellä. Siitä jatketaan kunhan ilmat lämpenee.

Vaikka alue on vielä kesken ja valmistuminenkin hidasta, pala kesässä meininkiä, on tämä Sammalleimujen valtaama alue sorakäytävineen yksi kauneimmista alueista puutarhassa alkukesästä, Sammalleimujen kukinta-aikaan. Ja eihän ne Sammalleimut huonolta näytä kukinnan jälkeenkään, Sammaleenvihreinä mättäinä.

Mukavaa viikonalkua!
 

4 kommenttia:

 1. Kaunis lopputulos ja varmasti alue muuttui myös helppohoitoisemmaksi. Minäkin tein viime kesänä maakostealla betonilla reunuksia istutusalueille ja homma jäi täälläkin kesken. Kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä on helppo hoitoinen :) Kesän aikana riittää, että muutaman rikkaruohon nyppää pois ohi mennen. Kasvihuoneen päädyn kun vielä saa samaan malliin, niin sitten on yksi puutarhan nurkka kunnossa .

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! Muistahan laittaa sit tänä keväänä kuvia kukkamerestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, täytyy ottaa kuvia kukinta-aikaan. Toivottavasti vaan ovat selvinneet talvesta. Tähän asti ovat kyllä olleet sitkeitä ja kestäviä.

   Poista