tiistai 7. maaliskuuta 2017

Maaliskuun kylvöjä

Maaliskuun alussa kylvin Tomaatit, Petuniat ja Lobeliat. 

Lobelia ja Petunia itävät molemmat valossa, joten kylvöksiä ei peitellä ollenkaan. Siemenet ovat ihan mahdottoman pieniä ja Lobelian siemenet suositellaankin sekoitettavaksi hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Eihän mulla nyt tähän hätään hiekkaa ollut, joten ripottelin vain suoraan pussista mullan päälle. 
Petuniaa en ole aiemmin kylvänyt. Valitsin tämän kerrannaiskukkaisen lajikkeen, koska se sopii myös amppeliin, mutta haluaisin vielä löytää jonkin pienikukkaisemman  lajikkeen kylvettäväksi. Kestäisi paremmin sateessakin, niin voisi istuttaa seinustalle isoon puusaaviin. Nämä kerrannaiskukkaiset Petuniat kun menevät vähän rumaksi sateessa.
Petunia lajike on 'Cascade orchid Mist' ja Lobelia 'Crystal palace'
Molemmat itivät muutaman päivän kuluttua kylvöstä. Kyllähän ovat pieniä taimia. Onneksi Lobeliaa ei tarvitse koulia omiin purkkeihin, vaan se saa kasvaa tiheänä mättäänä ja myöhemmin ne siirretään vain isompaan ruukkuun.


Viime kesänä pidin välivuoden kasvihuoneessa. Tekeehän se ihan hyvää kasvualustallekkin. Tänä vuonna laitan taas tomaatteja, joista toinen on Kirsikkatomaatti 'Tiny Tim'
Kirsikkatomaatti on helpompi kasvatettava, kuin tavallinen tai pihvitomaatti. Se antaa helpommin anteeksi hoitovirheitä, kuten kuivahtamisen. Isommat tomaatit ovat kastelusta paljon tarkempia.
Kirsikkatomaatti sopii siis ensikertaa tomaatteja kasvattavalle todella hyvin. Itse tykkään kirsikkatomaateista isompia lajikkeita enemmän niiden hyvän maun vuoksi. Niitä on kiva poimia suoraan suuhun kasvihuoneesta.
Toinen tomaattilajike on isompi ja raidallinen 'Tigerella'. On kiva kokeilla jotain tavallisesta poikkeavaa väritystä tai muotoa, silloin tomaattien kypsymistäkin odottaa aivan erityisellä innolla.
Salaattirasia on kätevä minikasvihuone kylvöksille, kun kanteen tekee reikiä.

'Tigerellaa' on itänyt vain kaksi siementä, jos enempää ei ilmesty, täytyy kylvää muutama lisää. Ihan vain varmuuden vuoksi, jos taimille sattuu jotain.
'Tiny Tim' sen sijaan innostui ja kaikki siemenet itivät. 

Kylvin myös Rucolaa, lajike on 'Speedy' ja todellakin nimensä veroinen. Hyvä etteivät alkaneet samantien itää kun multaan koskivat. Kylvöä seuraavana päivänä taimet jo nostelivat päätään. Nämä pitäisi nyt koulia isompaan ruukkuun keittiön ikkunalle. Kohta toivottavasti pääsee napsimaan salaatin ja leivän päälle rucolaa.

Aurinkoista tiistaita täältä kevätauringon ja pikkupakkasen keskeltä!


2 kommenttia:

  1. Kyllä nämä pienet saavat niin hyvälle mielelle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Nämä on kuin lupaus kesästä. :)

      Poista