maanantai 23. syyskuuta 2019

Keijunmekko talvehtimaan

Syksy on saapunut viileine ilmoineen ja ensimmäinen pakkkasyökin oli viime viikolla. Säätietojen tarkistus illalla sai vipinää tossuihin ja keräilin talvehtimaan menijät suojaan yöpakkaselta. Kaikki tyhjät tasot aina pakastimen päällisestä lähtien ruuhkautuivat yöksi, kun kesän aikana rehevoityneet pelargonit, verenpisarat, muratit ja keijunmekko täyttivät ne ruukuillaan ja runsaalla kasvustollaan.

Keijunmekon talvetuksesta kirjoittelin joskus aiemminkin, mutta otetaan aihe nyt ajankohtaiseen aikaan uudelleen käsittelyyn. Olen talvettanut keijunmekkoja siitä lähtien kun ensimmäisen kerran sellaisen hankin, joskus 8 vuotta sitten. Useimmiten talvetus on onnistunut, mutta välissä on myös vuosia, että keijunmekot eivät ole lähteneet uuteen kasvuun talven jälkeen. Tai sitten ensimmäinen talvetusyritykseni, joka meni mönkään siksi, koska leikkasin keijunmekon versot alas. Ja sehän ei verso juuresta, vaan uudet versot kasvavat vanhoista versoista. Siitä päästäänkiin ensimmäiseen vinkkiin.

1. Älä leikkaa keijunmekkoa talvehtivana. Vasta sitten kun uutta kasvua on alkanut keväällä ilmestyä, voi varovasti poistaa vanhaa. Täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei vahingossa katkaise vanhaa versoa, josta sitten ylempää lähteekin uutta kasvamaan.

2. Syksyllä lannoitan talvehtimaan menijät syyslannoitteella, aivan niinkuin perennatkin. Olen käyttänyt Nekon kasteluveteen lisättävää, nestemäistä syyslannoitetta. Se imeytyy nopeasti ja lannoite ei jää polttelemaan juuria, kuten rakeisten kanssa voi käydä, jos ne eivät liukene.

3. Keijunmekko talvehtii parhaiten (oman kokemukseni mukaan) viileässä ja valoisassa. Hallin yläkerta, jossa talvetan kaikki kasvit on lämpötilaltaan +12 astetta ja siellä on ikkunat.

Talvehtiva Keijunmekko näyttää ränsistyneeltä
4. Keijunmekon kastelua vähennetään, n. 1-2 kertaa kuukaudessa riittää. Kokonaan kastelua ei sovi unohtaa.

5. Keväällä uuden kasvun ilmaannuttua vaihdan mullat, karsin selvästi kuolleet versot pois ja kerään talven aikana muodostuneita siemeniä uusia kylvöjä varten.

Pelkästään jo siementen takia kannattaa keijunmekko ottaa talvehtimaan. Vaikka talvetus epäonnistuisi, siemensato on aina valtava ja ne itävät hyvin ilman kylmäkäsittelyä. Keijunmekon siemenet ovat usein arvoikkaita ja niitä on pusseissa vain muutama. Oma siementaimi ei siis ole yhtään hullumpi palkkio talven jälkeen :)


Onko muilla kokemuksia tai vinkkejä keijunmekon talvetuksesta? 
Tai mitä muuta talvetat perinteisten pelargonien lisäksi?

Mukavaa syksyistä viikkoa!
:)


23 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Minäkin nyt alan haaveilla keijunmekon talvehdittamisesta, on se niin kaunis kasvi että se kyllä kannattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä todella kaunis kasvi. Ehkä jopa kaunein kesäkukista. :)

      Poista
  2. Minulla oli yhdellä työpaikalla isot, valoisat ja viileät ikkunat. Keijunmekot kukkivat siellä vuoden ympäri, eivät tarvinnneet mitään lepoaikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siellä on kyllä kasvuolot sitten kohdillaan! Kerran on mulla keijunmekko alkanut kasvamaan uutta versoa jo vuoden alussa, mutta koko aikaa ei ole milloinkaan kukkinut.

      Poista
  3. Onpa kiinostavaa - ja kaikki hyvin systemaattisesti kerrottuna! Keijunmekkoja en ole pitkään aikaan kasvattanut ja silloinkin valmiista taimista. Nykyisin olen innostunut siemenkasvatuksesta ja siksi tämä kiinostaa. Ehkä ensi vuonna kylvän keijunmekkoa ja jatkan sitten talvetuskokeilulla. Tosin meillä ei ole noin sopivaa olosuhdetta kuin sinulla. Talvetan menestyksellä jättiverbenaa kellarissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunmekko on helppo kasvattaa siemenestä, kunhan sen kylvää vain ajoissa. Noiden siementen saannin vuoksi kannattaa ainakin yrittää talvetusta, vaikka olosuhteet ei olisikaan täysin optimaaliset. Jättiverbenan kasvatus ja talvetus kiinnostaa minuakin, ehkä otan sen vastaavasti kokeiluun ensi keväänä :)

      Poista
  4. Olen talvettanut muutaman kerran keijunmekon, pari kertaa on myös epäonnistunut. Oman kokemuksen mukaan itssekerätyt siemenet myös itävät paremmin kuin ostosiemenet.
    Pelakuiden lisäksi minulla on talvetuksessa verenpisaroita, sinisarja, hortensia, onnenapiloita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan siementen hyvää itävyyteen syynä se, että ne kylvetään tuoreista siemenistä? Ostosiemenet ovat saattaneet olla pusseissa pidempään ja itävyys on sen vuoksi kärsinyt.

      Poista
  5. Tulin piipahtamaan blogiisi, kun itsekin juuri eilen kuvasin keijunmekkoa ja suunnittelin talvetusta. Edellistalvena keijunmekko talvehti kellarissa, jonne tulee ihan himpun verran valoa pienestä ikkunasta. Siellä on vain muutama aste lämmintä. Silloin sain siemenpalloja runsaasti ja niitä on jäljellä vieläkin vaikka kuinka. Hyvä vinkki olla leikkaamatta versoja keväällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tulit! :) Siemenpalloja tulee kyllä aina valtavasti keijunmekkoon. Keijunmekon talvetuksesta oli todella vähän tietoa saatavilla silloin kun sitä alkasin kokeilemaan. Kantapään kautta opin nuo leikkausniksit :)

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Minulta keijunmekon siemenkasvatus onnistui kyllä pari vuotta sitten, mutta talvetus valitettavasti ei. Kiitos hyvistä vinkeistäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vinkeistä on hyötyä seuraavaan talvetuskokeiluun :) Keijunmekko on onneksi helppo kasvattaa siemenistä uudelleen.

      Poista
  8. Kiitos postauksesta. En ennen oo kokkeillu talavettamista, nyt meinasin.

    VastaaPoista
  9. Pari kertaa olen talvettanut keijunmekon ja hyvin onnistui viileässä ja valoisassa. Kovia olivat kyllä roskaamaan talven aikana, vaikka lyhensin melkein kolmimetriset versot tylysti metrin mittaisiksi ennen sisälle tuontia. Viikkosiivoukseen kuului myös keijunmekkojen versojen ravistelu, jotta kuivat lehdet karisisivat lattialle imuroitaviksi :D Minulla on myös samanlainen kokemus kuin Gitalla, että itse kerätyt siemenet itävät nopeammin ja paremmin kuin kalliit ostosiemenet. Kyllä talvetus kannattaa! Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, roskaamaan ovat kyllä kovia. Siistin keijunmekon yleensä keväällä mullan vaihdon yhteydessä ja aina on lattia täynnä roskaa sen jälkeen. Luulisin, että tuoreet siemenet itävät paremmin, kun kauemmin kaupassa pussitettuna olleet.

      Poista
  10. Erittäin hyvä postaus hyvine vinkkeineen. Minä en ole koskaan kasvattanut keijunmekkoa enkä aio nyt ensi keväänä laittaa mitään siemenistä kasvamaan. Laitan nyt kaikki mitä siemeniä on suoraan maahan. Mutta kiitos tosiaan vinkeistä jos joskus taas innostun siemenistä kasvattamaan keväällä pidän tämän mielessä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos vinkistä, viime vuotinen keijunmekko on tehnyt kohtuu hyvin uusia versoa.

    VastaaPoista
  12. Kiitos, ihan vahingossa tulin blogiisi ja olen niin tyytyväinen kun näin tämän Keijunmekko-bloggauksen - olen ajatellut tänä keväänä kokeilla ja tässä oli todella hyvää tietoa 👍😍

    VastaaPoista
  13. Juuri tätä tietoa etsin kuvatessani omaa ihanaa keijunmekkoa. Kiitos! Minulla vain lämmitettävä varasto. Onkohan liian lämmin?

    VastaaPoista
  14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista